"BORBA PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE"

Danijelson: Vladavina prava je jedan od glavnih izazova na putu ka EU

Članovi Odbora za evropske integracije održali su sastanak sa Danijelsonom, generalnim direktorom Generalnog direktorata za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju u EK
0 komentar(a)
Kristijan Danijelson, Odbor za evropske integracije, Foto: Skupština.me
Kristijan Danijelson, Odbor za evropske integracije, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 07.07.2015. 14:17h

Vladavina prava, koja uključuje efikasnu borbu protiv organizovanog krimiinala i korupcije, jedan je od glavnih izazova na putu ka pristupanju Evropskoj uniji, rekao je danas zvaničnik Evropske komisije (EK), Kristijan Danijelson.

Članovi Odbora za evropske integracije održali su sastanak sa Danielsonom, generalnim direktorom Generalnog direktorata za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju u EK.

Sastanku su prisustvovali šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK Dirk Lange, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i šef Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU Alberto Kamarata.

Članovi Odbora istakli su različita viđenja o stepenu napretka Crne Gore u procesu sprovođenja reformi, naročito kad su u pitanju politička volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i rezultati rada tužilačkih i sudskih organa.

"Takođe, bilo je riječi o važnosti unapređenja transporta, energetske infrastrukture i slobodnog kretanja građana u cijelom regionu, da je u tom smislu pomoć EU ocijenjena kao izuzetno važna, kako bi se iskoristio potencijal regiona i unaprijedio kvalitet života građana", kaže se u saopštenju.

Danijelson je kazao da jedan od glavnih izazova na putu ka pristupanju EU vladavina prava koja uključuje efikasnu borbu protiv organizovanog krimiinala i korupcije, implementaciju zakona, reformu pravosuđa, unapređenje slobode izražavanja i zaštite manjinskih prava.

"Glavni izazovi su efikasno funkcionisanje i reforma javne administracije, kao i ekonomske reforme, koje obuhvataju jačanje konkurentnosti, dobro upravljanje i usklađivanje obrazovnog sistema sa tržištem rada", rekao je on.

Na sastanku je istaknuto da će ocjena napretka Crne Gore u navedenim oblastima biti data kroz godišnji Izvještaj EK o napretku Crne Gore, koji će biti objavljen u oktobru.

Preporučujemo za Vas