OTPAD IZ TERMOELEKTRANE NA ZAPADU KORISTE, KOD NAS PROBLEM

Od pepela u EU grade zgrade i puteve

Razvijene zemlje odavno ga upotrebljavaju u građevinarstvu za gradnju puteva, proizvodnju blokova, keramike, suvog maltera, za izolaciju...
83 pregleda 4 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.06.2015. 21:56h

U Crnoj Gori se još ne koristi pepeo, koji nastaje prilikom sagorijevanja uglja u Termoelektrani "Pljevlja", iako ga razvijene zemlje odavno upotrebljavaju u građevinarstvu za gradnju puteva, proizvodnju blokova, keramike, suvog maltera i izolacionih materijala.

Balkanske države su na posljednjem mjestu u Evropi po korišćenju tog materijala, dok je u Evropskoj uniji njegova iskorišćenost visoka.

U Termoelektrani Pljevlja godišnje sagori oko 1,5 miliona tona uglja, od čega ostane oko 25 do 30 odsto  pepela . Taj pepeo  se, zajedno s vodom, transportuje cijevima na deponiju Maljevac, jednu od crnih ekoloških tačaka u opštini Pljevlja. Ako bi se iskoristio, stručnjaci procjenjuju, da bi Termoelektrana od  pepela  godišnje mogla da prihoduje oko milion eura, s obzirom na to da je cijena pepela  na tržištu oko dva eura po kilogramu.

Leteći pepeo korišćen je prilikom izgradnje mnogih velikih građevina u Evropi, zgrada Kastor i Poluks u Frankfurtu, oblakodera Pikaso u Madridu, velikog mosta između ostrva u Danskoj, Visoke brane u Francuskoj i zgradi "Burž kalifa" u Dubaiju, gdje je upotrijebljeno oko 50.000 tona . U Elektroprivredi CG “Vijestima” su kazali da sa postojećim tehnologijama nemaju uslova za korišćenje  pepela  u građevinskoj industriji.

“U pitanju je složen tehnološki postupak koji funkcioniše tako što se na poseban način izuzima pepeo, odvodi u silose i omogućuje se za industrijsku upotrebu. To je vrlo skupa tehnologija koja još nije na pravi način zaživjela ni u okruženju. U Evropi se pepeo iskorišćava poslije odsumporavanja, a tu mogućnost mi trenutno nemamo, a ona će se stvoriti nakon izgradnje drugog bloka TE Pljevlja. Suština je u tome da je nus produkt odsumporavanja gips, koji je vrlo interesantan za građevinsku industriju”, naveli su u odgovoru na pitanje “Vijesti” iz informativne službe EPCG. U toj kompanji su saglasni da je moguća komercijalna upotreba  pepela  u cementnoj industriji i putnoj privredi, ali ističu da u Crnoj Gori i bližem okruženju nema cementne industrije.

„Ukupna količina  pepela , koja se godišnje odloži na deponiju Maljevac je oko 300 hiljada tona, a tehnološki upotrebljivo je oko 70 hiljada tona takozvanog letećeg pepla, što vjerovatno nije dovoljno da bi taj nusprodukt imao svoju upotrebnu vrijednost, tržište i cijenu. Poređenja radi, količina  pepela koja se proizvede u termoelektranama Srbije iznosi preko 6 miliona tona. Do sada nije bilo ozbiljnog interesovanja investitora za ulaganje u ovu tehnologiju, osim što je prije nekoliko godina jedna hrvatska firma iskazala interesovanje za korišćenje  pepela  sa deponije Maljevac kroz poslovnu saradnju, ali nijesu bili dovoljno finansijski moćni, a nije ih podržao nijedan investitor, pa je sve ostalo samo na razgovorima, slično kao i u BiH, gdje su, takođe, pregovarali o korišćenju  pepela  iz TE u Tuzli“, navode u EPCG.

Preporučujemo za Vas