Sa graničnih prelaza 10 ilegalnih migranata vraćeno kućama

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič crnogorskoj graničnoj policiju uručio ključeve od dva terenska vozila sa prikolicama i kompletnom opremom
74 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2015. 11:33h

Za četiri dana intenzivne kontrole na takozvanim zelenim granicama i graničnim prelazima na Sukobinu i Božaju, jedna osoba uhapšena je po internoj potjernici Interpola, priveden je jedan ilegalni imigrant, jedno lice prekoračilo je dozvoljeno vrijeme boravka, deset osoba dobilo je zabranu ulaska, a u dva slučaja bio je pokušaj krijumčarenja stvari", kazao je Danijel Lorbek iz Organizacije za demokratsku kontrolu oružanih snaga prezentujući rezultate zajedničke pogranične operacije graničnih policija Albanije i Crne Gore.

On je naveo da je operacija, koja je trajala od 25. do 29. juna bila usmjerena na borbu protiv ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Akcija je sprovedena u okviru projekta "Unapređenje sistema azila i miješanih migracija u Crnoj Gori", koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori, a implementira IOM u partnerstvu sa Agencijom UN za izbjeglice.

Lorbek je kazao da je u akciji, osim redovnih snaga, bilo angažovano 12 policajaca, po šest iz Crne Gore i Albanije.

"Crnogorski policajci bili su na graničnim prelazima i zelenim granicama u Albaniji, a albanski u Crnoj Gori. Nosili su svoju opremu i svoje naoružanje što ide u prilog jačanju povjerenja i saradnje graničnih policija dvije susjedne zemlje", kazao je Lorbek na konferenciji za novinare organizovanoj na graničnom prelazu Sukobin- Murićani, koja je izazvala mnogo veće intersovanje albanskih nego domaćih novinara.

On je podsjetio da je Organizacija za demokratsku kontrolu oružanih snaga u poslednje četiri godine organizovala 11 zajedničkih operacija tokom kojih je zaplijenjeno više od 600kg droge, otkriveno 130 ilegalnih imigranata, oduzeto 30 falsifikovanih isprava i 20 ukradenih automobila.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da je u posljednje tri godine, naročito zbog prijema Hrvatske u EU, značajno porastao broj azilanata u Crnoj Gori.

"Crna Gora je sada spoljna granica EU i zbog toga je ovaj projekat višestruko značajan", kazao je Drobnič navodeći da projekat košta oko 250.000 eura i da ima za cilj poboljšanje sistema azila i regionlane saradnje.

On je na kraju crnogorskoj graničnoj policiju uručio ključeve od dva terenska vozila sa prikolicama i kompletnom opremom.

"Vjerujem da će donacija olakšati i pojačati granične patrole", kazao je Drobnić.

Na konferenciji za novinare govorili su i regionalni koordinator IOM za Zapadni Balkan Đanluka Roko, predstavnik UNHCR u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan, generalni direktor za međunarodnu saradnju i EU integracije u ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Ivanišević, i šef granične policije Albanije.

Galerija

Bonus video: