CRNA GORA I EU

Lange: Reforma javne uprave važna koliko i poglavlja 23 i 24

Vojinović je kazala da u kontekst te teme poseban značaj ima implementacija novog zakona u Upravnom postupku, koji je donijet sa ciljem da usluge koje pruža javna administracija budu na nivou evropskih standarda
0 komentar(a)
Jadranka Vojinović, Dirk Lange, Mitja Drobnič, Foto: Vlada Crne Gore
Jadranka Vojinović, Dirk Lange, Mitja Drobnič, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.06.2015. 18:27h

Reforma javne uprave jednako je važna koliko i poglavlja 23 i 24, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje, Dir Lange.

On je na prvom danu sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave, kazao da je efikasna i djelotvorna administracija preduslov za članstvo u Uniju.

U Podgorici je danas počeo dvodnevni sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave Crne Gore i EU, godinu i po nakon osnivanja, a predsjedavaju mu Lange i državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Jadranka Vojinović.

“Pitanje reforme javne uprave je jedno od osnovnih i prvih stvari i praktično je jednako važno koliko i poglavlja 23 i 24”, naveo je Lange, prenosi Javni servis.

Na sastanku će biti razmatrano šest oblasti reforme javne uprave, programski razvoj, upravljanje resursima, odgovornost, pružanje usluga i javno-finansijsko upravljanje.

“Svi ti aspekti su ključni elementi za efikansu djelotvornu i na uslugu orjentisanu javnu upravu, što je važno za modernu, mladu državu, koja nastoji da postane članica Evropske unije”, rekao je Lange.

Vojinović je kazala da u kontekst te teme poseban značaj ima implementacija novog zakona u Upravnom postupku, koji je donijet sa ciljem da usluge koje pruža javna administracija budu na nivou evropskih standarda.

“Upravna inspekcija, čije kapacitete smo ojačali, imaće značajnu ulogu, kroz vršenje inspekcijskog nadzora nad primjenom Zakona”, navela je ona.

Kopredsjedavajući će sjutra, nakon drugog dana sastanka dati izjave za medije.

Preporučujemo za Vas