Bečić: Nijesu ispunjene obaveze neophodne za primjenu zakona

Prema njegovim riječima, zakonima koji su stupili na pravnu snagu u martu prošle godine, nadležni državni organi obavezani su da obezbijede njihovu primjenu u izbornom procesu počev od novembra 2014. godine
69 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.06.2015. 14:44h

Nadležni državni organi, sedam mjeseci od isteka zakonom utvrđenog roka, nijesu ispunili obaveze da usvojeni zakoni nesmetano i u cjelosti budu primijenjeni u izbornom procesu, ocijenjeno je u Demokratskoj Crnoj Gori.

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, podsjetio je u otvorenom pismu šefu delegacije Evropske unije Mitji Drobniču, da je Skupština usvojila novi Zakon o biračkom spisku i izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Prema njegovim riječima, zakonima koji su stupili na pravnu snagu u martu prošle godine, nadležni državni organi obavezani su da obezbijede njihovu primjenu u izbornom procesu počev od novembra 2014. godine.

“Nažalost, ni nakon sedam mjeseci od isteka zakonom utvrđenog roka, nadležni državni organi nijesu izvršili niz značajnih obaveza kako bi se usvojeni zakoni nesmetano i u cjelosti primijenili u izbornom procesu”, upozorio je Bečić.

Kako je precizirao, nijesu stvoreni uslovi za elektronsku identifikaciju birača na biračkom mjestu, niti su ažurirane pojedine evidencije o prebivalištu građana propisane Zakonom o registru prebivališta i boravišta građana, kao jedne od ključnih pretpostavki za tačnost i ažurnost biračkog spiska.

Bečić je rekao da nije kadrovski ekipirana stručna služba Državne izborne komisije, kako bi taj državni organ mogao vršiti značajne poslove iz svoje nadležnosti.

Oko 90 hiljada birača kojima je, pojasnio je Bečić, u odnosu na poslednje izbore, u biračkom spisku promijenjeno biračko mjesto, nije obaviješteno o toj činjenici.

“Prema izjavama predstavnika MUP-a, i dalje nemaju namjeru da tu Zakonom o biračkom spisku utvrđenu obavezu izvrše”, naveo je on.

Skupština Crne Gore, kako tvrdi Bečić, nije izvršila zaključak donesen u maju 2014. godine, navodeći da nije obrazovala privremeno skupštinsko radno tijelo za praćenje primjene izbornog zakonodavstva.

“Ne postoji nijedan valjani razlog za pravdanje nepostupanja nadležnih državnih organa da se navedene obaveze propisane zakonom izvrše. Posebno zabrinjava činjenica da nadležni državni organi još uvijek nijesu upoznali javnost kada će naznačene obaveze biti izvršene”, ocijenio je on.

Za Demokratsku Crnu Goru, pitanje održavanja slobodnih i zakonitih izbora u demokratskom ambijentu, jedno je, prema riječima Bečića, od najznačajnijih pitanja za budući demokratski razvoj Crne Gore.

On smatra da je dosljedna primjena zakona preduslov za uspješne i zakonite izbore, legitimnost vlasti i sticanje povjerenja građana u izborni proces.

Crna Gora, prema riječima Bečića, na narednim izborima treba da dobije vlast sa punim - nespornim legitimitetom, jer, kako je pojasnio, samo takva vlast može obezbijediti vladavinu prava i uvesti Crnu Goru u zajednicu evropskih država.

“Cijenimo da je prethodno potrebno učiniti, ne samo zbog toga što se sa izvršavanjem naznačenih zakonom propisanih obaveza kasni duže od pola godine, već i zbog toga što u 2016. ulazimo u godinu redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora u pojedinim opštinama”, kazao je on.

Bečić je dodao da aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori nagovještavaju mogućnost da dođe i do prijevremenih izbora.

Bonus video: