EU: Svi smo mete terorista

"Ovi napadi pokazuju da smo svi mete, Arapi, Evropljani, muslimani i nemuslimani", rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini na kraju današnjeg samita evropskih lidera u Briselu
4 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.06.2015. 15:41h

Visoki funkcioneri Evropske unije izrazili su ogorčenje zbog terorističkih napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj i obećali da će se Evropa jedinstveno suprotstaviti teroristima.

"Ovi napadi pokazuju da smo svi mete, Arapi, Evropljani, muslimani i nemuslimani", rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini na kraju današnjeg samita evropskih lidera u Briselu.

Ona je ocijenila da su istovremenim napadima u tri zemlje na dva kontinenta teroristi postigli efekat suprotan od onog koji su očekivali.

"Umjesto da nas podijele, oni nas ovakvim napadima ujedinjuju", kazala je Federika Mogerini i dodala da je već razgovarala o tome sa arapskim liderima.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, obraćajući se novinarima nakon samita, takođe oštro osudio napade i izrazio saučesće žrtvama i njihovim najdražima.

Napade u Tunisu i u Francuskoj osudio je i generalni sekretar Sajveta Evrope (SE) Torbjern Jagland, ističući da su oni "potpuno zastrašujući".

"Naše misli su sa našim tuniskim prijateljima i našom državom članicom i zemljom-domaćinom, Francuskom", naveo je on u saopštenju iz Strazbura.

"Evropa i njeni susjedi moraće ubuduće da rade mnogo bliskije kako bi se borili protiv zajedničke prijetnje terorizma i ekstremizma", istakao je Jagland, izražavajući žaljenje zbog ljudskih žrtava.

Najmanje 27 ljudi, uglavnom stranih turista, ubijeno je u ljetovalištu Sus u Tunisu, a napad se pripisuje islamističkim ekstremistima.

U samoubilačkom napadu na džamiju u Kuvajtu ubijeno je najmanje 25 ljudi, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

U Grenoblu u Francuskoj jednom radniku je odsječena glava.

Bonus video: