Sadikoviću prva nagrada na konkursu EU za istraživačko novinarstvo

"Toliko je lako biti novinar u Crnoj Gori. Samo je potrebno pokupiti očigledno i uzeti pare od EU", kazao je Sadiković i istakao da je ta očiglednost nevjerovatna tako da je ne treba ni istraživati mehanizmima zapadnog istraživačkog novinarstva, "a baš ta nevjerovatna očiglednost traži da se istraži"
114 pregleda 38 komentar(a)
Sead Sadiković, Foto: Luka Zeković
Sead Sadiković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2015. 15:04h

Prvu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo i 4.000 eura dobio je novinar televizije "Vijesti" Sead Sadiković za priču "Kamioni starog vatrogasca" emitovanu u aprilu 2014. godine na TV Vijesti.

Miranda Patrucić i Dejan Milovac su dobili drugu mjesto i 3.000 eura za Dosije "Nečasni savezi" objavljivan u ND Vijesti i dnevnoj novini Dan od 7. do 11. aprila 2014. godine.

Treće mjesto i 3.000 eura su dobile Ana Bogavac i Milica Bogdanović za priču "Pare i partije" emitovanu na TV Vijesti u januaru 2014. godine.

Sead Sadiković se zahvalio Vladi Crne Gore što i nakon objavljnivanja priče oni i dalje daju povoda za istraživanja.

"Toliko je lako biti novinar u Crnoj Gori. Samo je potrebno pokupiti očigledno i uzeti pare od EU", kazao je Sadiković i istakao da je ta očiglednost nevjerovatna tako da je ne treba ni istraživati mehanizmima zapadnog istraživačkog novinarstva, "a baš ta nevjerovatna očiglednost traži da se istraži".

Sadiković je ocijenio da je paradoks to što je prema mišljenju EU Crna Gora primjer u regionu a ovakve priče dobijaju nagrade.

"Kamioni starog vatrogasca" razotkrivaju mehanizme zloupotreba i nezakonitosti prilikom nabavke skupih vatrogasnih vozila koja su godinama van upotrebe.

Serije od četiri priče dosije "Nečasni savezi" razotkriva povezanost politike, biznisa ni organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Ova priča je rezultat saradnje istraživačkih novinara i istraživača korupcije i organizovanog kriminala iz nevladinog sektora Crnoj Gori.

"Naša priča je vezana za način sticanja i trošenja novca od strane političkih partija i ukazuje na to da političke partije u Crnoj Gori raspolažu novcem netransparentno", kazala je jedna od autorki priče "Pare i partije" Milica Bogdanović.

Direktorica TV Vijesti Marijana Bojanić smatra da su dvije od tri prve nagrade dokaz da je potpuno ispravan stav građana koji su se izjasnili u istraživanjima javnog mnjenja da najviše vjeruju informativnom programu TV Vijesti koji je istovremeno najgledaniji u zemlji.

"Emisija "Bez granica" je jedan od najgledanijih tv formata i jasno je da su upravo programi u kojima se prezentuju istinite, pravovremene i tačne informacije ono što treba našim građanima", kazala je Bojanićeva.

Ona je ocijenila da su specijalne emisije poput "Pare i partije", koje se realizuju u saradnji sa partnerima iz NVO sektora pokazatelj da su teme od javnog interesa u fokusu urednika i novinara i da je upravo to ono što odvaja TV Vijesti od ostalih.

Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i u Turskoj je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komsije u skladu sa strategijom za proširenje EU.

Na ovogodišnji konkurs u Crnoj Gori prijavljena je 21 priča.

Godišnji nagradni fond je 10.000 eura. Procesom dodjele nagrada upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane.

Bonus video: