POČELA KAMPANJA "POŠTUJ ŽIVOT, VRATI ORUŽJE"

Konjević: Cilj podizanje svijesti koliko je loše imati oružje u nelegalnom posjedu

„Oko 70.000 će dobiti obavještenje od MUP-a da su u obavezi da u određenom roku, najvjerovatnije do kraja godine, poštujući proceduru, obnove dozvolu za držanje oružja - ako ispunjavaju zakonske uslove. Oni koji to ne urade, biće predmet reakcije policije i tužilaštva, i to oružje će im biti oduzeto“, precizirao je Konjević
63 pregleda 12 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.06.2015. 11:54h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenulo je kampanju „Poštuj život – vrati oružje!“ čiji je cilj, kako je saopšteno, da pomogne punu implementaciju novog Zakona o oružju koji je počeo da se primjenjuje u martu.

MUP je kampanju pokrenuo u saradnji sa Delegacijom evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Ambasadom Njemačke i nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je da je prvi cilj kampanje podizanje svijesti građana o tome koliko je loše imati oružje u nelegalnom posjedu.

„I da ih podsjetimo da će odgovor države na to u narednom periodu biti izuzetno rigorozan“, kazao je Konjević na konferenciji za novinare kojom je ozvaničen početak kampanje.

Prema podacima MUP-a, dvije trećine ubistava ili pokušaja ubistava u Crnoj Gori počinjeno je iz vatrenog oružja, a njime je u posljednje dvije godine izvršeno i 75 samoubistava.

„Sada nam je prioritet dosljedna primjena Zakona o oružju, i MUP će na tome insistirati. Formirali smo posebnu radnu grupu koja će pratiti njegovu implementaciju“, kazao je Konjević.

On je poručio da sankcija neće biti pošteđeni ni oni koji su imali dozvolu za držanje oružja, a koji je nijesu obnovili.

„Ovih dana će njih oko 70 hiljada dobiti obavještenje od MUP-a da su u obavezi da u određenom roku, najvjerovatnije do kraja godine, poštujući proceduru, obnove dozvolu za držanje oružja - ako ispunjavaju zakonske uslove. Oni koji to ne urade, biće predmet reakcije policije i tužilaštva, i to oružje će im biti oduzeto“, precizirao je Konjević.

On je poručio i da građani koji žele da vrate oružje mogu to da urade bez ikakve sankcije do marta 2017. godine.

„To je pružena ruka države, da u naredne dvije godine unaprijedimo stanje u ovoj oblasti. Svi oni koji ne budu poštovali Zakon biće vrlo rigorozno procesuirani, a vjerujem da će i sudska vlast, na koju smo imali primjedbe, osnažiti svoju kaznenu politiku“, kazao je Konjević.

Šef Delegacije EU, Mitja Drobnič, podsjetio je da je Savjet EU 2013. godine donio Odluku kojom se obezbjeđuju neophodna sredstva za sprovođenje aktivnosti kontrole malog oružja i lakog naoružanja od regionalne inicijative UNDP, odnosno preko Centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Taj projekat je, kako je pojasnio, naročito usmjeren na sprovođenje kampanje za prikupljanje takvog naoružanja, kao i podizanje svijesti o tom problemu u regionu, i predviđa da se kampanje odvijaju u četiri različite zemlje u regionu, uključujući i Crnu Goru, u periodu od tri godine.

„Doprinos EU implementaciji ovog projekta u Crnoj Gori iznosi 45 hiljada eura“, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, ciljevi tih kampanja su višestruki.

„Kratkoročno gledano, cilj je informisanje javnosti o načinima na koje se legalizuje i predaje ilegalno oružje, kao i olakšavanje prikupljanja ilegalnog ili neželjenog oružja, eksplozivnih naprava, ubojitih sredstava i njihove municije koja je u posjedu stanovništva“, naveo je Drobnič.

Na duže staze, kako je kazao, kampanja je osmišljena da podigne svijest o opasnostima malog oružja i lakog naoružanja.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je da je rješavanje problema nelegalnog oružja i viška naoružanja oblast od posebnog značaja za tu organizaciju, jer se tiče bezbjednosti građana.

„U tom pogledu, kampanja 'Poštuj život, vrati oružje' je za nas od izuzetne važnosti, jer svaki vraćeni komad oružja može potencijalno da znači spašeni život“, naglasila je Mekluni.

Ona je kazala da je oružje dio tradicije i nasljeđa, ne samo u Crnoj Gori, već u većini zemalja regiona.

„Ali je neophodno da svi shvatimo da moramo mijenjati one običaje koji imaju negativne posljedice po pojedinca, porodicu i cjelokupno društvo. Upravo ovakve kampanje treba da doprinesu trajnom rješenju ovog problema i da se unaprijedi svijest građana o opasnostima koje oružje prouzrokuje“, navela je Mekluni.

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, kazala je da je kultura posjedovana oružja i dalje široko rasprostranjenau Crnoj Gori.

„Oružje je primarno sredstvo koje se koristi u nasilju i kriminalu, uključujući i organizovani kriminal, a često rezultira gubitkom životai povređivanjem nedužnih ljudi“, podsjetila je Hrebičkova.

Kako je kazala, osim bezbjednosnih, transfer lakog i malog oružja, njegovo gomilanje i nekontrolisano širenje, predstavljaju rastuću prijetnju stabilnosti, sigurnostii razvoju.

„Djelotvorno rješavanje ovog problema zahtijeva sveobuhvatani koordinirani napor u različitim područjima, kao što su zakonodavstvo i sprovođenje zakona, kao i jačanje javne svijesti o ovom pitanju“, naglasila je Hrebičkova

Ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker kazala je da je CDT prije dva mjeseca zatražio od Ambasade podršku za ovaj projekat, i da se njemačka vlada tome rado odazvala.

Ona smatra da Vlada mora uspostaviti stroga pravila po kojima se dobijaju dozvole za držanje oružja.

Prema njenim riječima, te ispite moraju proći i lovci, kako bi naučili kako se, šta i kada se može loviti. „Krivolov u Crnoj Gori je veoma raširen, na ogromnu štetu vaše države, iako je ona i po Ustavu ekološka“, upozorila je Štajnaker.

Predsjednica Upravnog odbora CDT-a Milica Kovačević kazala je da će od danas, svakog dana od devet do 20 sati, biti aktivan broj 080 888 888, pored redovnog broja Uprave policije 122.

„To je broj na kojem će se svakog dana, i vikendom, moći prijaviti posjedovanje nelegalnog oružja. Dežurni predstavnici CDT-a od građana će tražiti samo neophodne podatke – šta imaju i šta žele da predaju, gdje se nalaze i kako da do njih dođemo“, pojasnila je Kovačević.

Prema njenim riječima, CDT će nakon toga dogovoriti sa službenicima Uprave policije preuzimanje tog oružja.

„Zajednički timovi CDT-a i policije formirani su u svim opštinama, i oni će, u skladu sa procedurom, bezbjedno preuzeti to oružje“, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da je uloga CDT-a da „relaksira odnos između građana i policije, gdje može biti određene zadrške“.

„I da potvrdimo da se Zakon sprovodi kako treba, da se čuvaju podaci građana i da se o njima ne vode nikakve evidencije i dosijei, i da niko nikoga ne ispituje o porijeklu oružja“, dodala je Kovačević.

Preporučujemo za Vas