Projekti kojim Crna Gora aplicira za sredstva EU da budu regionalnog karaktera

"Evropska komisija će nastojati da nađe razne modalitete finasiranja koji bi omogućili realizaciju dijela infrastrukturnih projekata na Balkanu", kazala je Bulc
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Violeta Bulc, Foto: Msp.gov.me
Ivan Brajović, Violeta Bulc, Foto: Msp.gov.me
Ažurirano: 23.06.2015. 12:56h

Svi projekti sa kojima Crna Gora aplicira za sredstva EU, treba da budu regionalnog karaktera, ocijenila je evropski komesar za transport, Violeta Bulc i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Ovo je, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, i slučaj sa projektima koje je Crna Gora predložila kao prioritete pri koncipiranju Glavne saobraćajne mreže na Balkanu.

"Poseban značaj ovakve prioritizacije ogleda se kroz produženje ključnih Trans-evropskih koridora na region Zapadnog Balkana, a to su Orijent – istočni Mediteran, Mediteranski i Rajna – Dunav, od kojih dva prolaze kroz Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Ministarski sastanak, na kojem učestvuje Brajović, održava se dva mjeseca nakon sporazuma o definisanju proširenja takozvane Glavne mreže (Core network) u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno dva mjeseca prije narednog susreta premijera zapadno-balkanskih zemalja (WB6) koji će biti održan u avgustu u Beču.

Glavne teme razgovora odnosile su se na South East Europe Transport Observatory (SEETO) Sveobuhvatnu i Glavnu mrežu na teritoriji Crne Gore, Sektorsku listu proritetnih projekata i Sporazum o saobraćajnoj zajednici za region Zapadnog Balkana.

Bulc je optimista kada je u pitanju podizanje kvaliteta povezivanja unutar regiona i regiona sa Evropskom unijom i naglašava da bi sve trebalo biti definisano na bečkom sastanku premijera u avgustu.

"Evropska komisija će nastojati da nađe razne modalitete finasiranja koji bi omogućili realizaciju dijela infrastrukturnih projekata na Balkanu", kazala je Bulc.

Brajović je upoznao Bulc sa trenutnim stanjem projekata iz domena saobraćajne infrastrukture koji se realizuju u Crnoj Gori.

Bonus video: