Ovaj Bjelopoljac je prvi proizvođač viskija u Crnoj Gori

Pravljenje viskija slično je tradicionalnom pečenju rakije. Smjesa od žitarica i vode se kuva a potom naglo hladi i odlaže u burad u kojima mora da odstoji 72 sata kako bi se obavilo alkoholno vrenje
953 pregleda 13 komentar(a)
Burad, viski, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Burad, viski, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.10.2018. 17:51h

Bjelopoljac Slavko Fuštić prije tri godine pokrenuo je porodičnu proizvodnju viskija. Želio je da napravi kratko piće od žitarica iz bjelopoljskog kraja i tvrdi da je pionir ovoga u našoj zemlji.

"Sirovine nabavljam isključivo od domaćih proizvođača, dakle od poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Bijelo Polje i ja sam prvi proizvođač viskija u Crnoj Gori koji je proizveo viski od domaćih sirovina", kazao je Fuštić.

Fuštić objašnjava da su u pitanju žitarice od kojih se viski pravi i u drugim krajevima svijeta. "U Americi se proizvodi od kukuruza, u Škotskoj od ječma, negdje se proizvodi kombinacijom ječma i kukuruza kao što i mi radimo".

A pravljenje viskija slično je tradicionalnom pečenju rakije. Smjesa od žitarica i vode se kuva a potom naglo hladi i odlaže u burad u kojima mora da odstoji 72 sata kako bi se obavilo alkoholno vrenje.

"Pretvaranje skroba u šećer je već izvršeno, a onda pretvaranje šećera u alkohol se vrši za tih 72 sata i onda se peče kao što se peče rakija", objašnjava Fuštić.

Ipak, nakon što se ispeče, viski se ne može odmah koristiti, već mora da odstoji u posebnim buradima koja mu daju boju i pojačavaju ukus.

"Viski mora, da bi bio pravi viski, da bi mogao da ide u prodaju, mora da odstoji najmanje tri godine u hrastovim buradima, specijalno napravljenim za čuvanje viskija", rekao je on.

Fuštić godišnje proizvodi 500 litara viskija i za sada ne planira da širi proizvodnju a jedan od razloga je, kaže, to što se ljudi u Crnoj Gori češće odlučuju za domaću rakiju, a viski im najčešće služi kao čestitka za svečane prilike.

Bonus video: