PREDSTAVLJEN RAD ŽENA SA VRELA RIBNIČKIH

Feminizam se rađa na Koniku

“Ova revija je projekat Evropske unije i Vlade Crne Gore, a organizovan u saradnji NVO Gavroche, NVO Dorra i Udruženja žena Konika i na inicijatvu Helpa i njemačke humanitarne organizacije”, objasnila je Nataša Kraljević iz organizacije Help
148 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2015. 11:23h

U Kulturnom centru Gavroche u Podgorici, sinoć je održana revija, tokom koje je predstavljen ručno rađen nakit umjetničko-zanatske radionice Dorra „Konik Accessories“.

U okviru revije, čiji je cilj bio prikazivanje široj javnosti ručno rađeni nakit koje su napravile Romkinje koje žive i stvaraju na Vrelima ribničkim, odnosno u kampovima 1 i 2, publika je imala priliku da vidi uglavnom ogrlice, raznih boja i materija, ali i prstenje i narukvice.

“Ova revija je projekat Evropske unije i Vlade Crne Gore, a organizovan u saradnji NVO Gavroche, NVO Dorra i Udruženja žena Konika i na inicijatvu Helpa i njemačke humanitarne organizacije”, objasnila je Nataša Kraljević iz organizacije Help.

“Ovo je prvi put, kada su u pitanju ovakve aktivnosti, u okviru koji smo izašli sa Konika i došli u centar grada kako bi pokazali šta se tamo u protekle dvije godine napravilo”, ispričala je ona i dodala da djevojke koje su nosile nakit nisu manekenke, već su se prijavile volonterski kako bi podržale projekat i “feminizam koji se rađa na Koniku u smislu ekonomske nezavisnosti”.

Dvadesetdvogodišnja Brenda Kreziju, jedna je od dama sa Konika, koja je te večeri predstavila nakit koji je sama napravila, a nakon revije, ona je otkrila da nakit više voli da pravi, nego da ga nosi.

“Htjela sam da bude moderno, a tokom rada su me inspirisale moje misli”, rekla je ona za Vijesti, dodajući da je u nakit pretočila svoja osjećanja.

“Ovaj nakit koji je predstavljen večeras nismo dugo pravile, trebalo nam je dva dana. Radim dvije godine od kako mi je drugarica rekla za to, kada sam se i ja zainteresovala”, otkrila je ona.

Na pitanje gdje se nakit koji ona i druge žene sa Konika prave može kupiti, Brenda je odgovorila:

“Uskoro ćemo imati štand kod Sahat kule, pa će tamo moći da se kupi. Ima puno interesovanja”.

Prema njenim riječima, ogrlice koje je napravila koštaju od 15 do 30 eura, dok su narukvice i prstenje oko dva ili tri eura.

Galerija