Reforma crnogorskog pravosuđa u fokusu pažnje EU

"Obostrano je zaključeno da je reforma pravosuđa od ključne važnosti za pregovore u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava", kaže se u saopštenju iz Sudskog savjeta Crne Gore
60 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Vukčević, Dirk Lange, Foto: Sudski savjet
Mladen Vukčević, Dirk Lange, Foto: Sudski savjet
Ažurirano: 18.06.2015. 10:55h

Reforma crnogorskog pravosuđa u fokusu je pažnje Evropske komisije i država članica Evropske unije (EU), poručio je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjednu politiku i pregovore o proširenju, Dirk Lange.

Lange je u razgovoru sa predsjednikom Sudskog savjeta, Mladenom Vukčevićem koji je boravio u trodnevnoj posjeti institucijama EU i Belgije, najavio da će sljedeći nalazi o rezultatima Crne Gore u reformi pravoduđa biti objavljeni u oktobru, u Izvještaju o napretku za tekuću godinu.

"Reforma crnogorskog pravosuđa u fokusu je pažnje Evropske komisije i država članica EU", kazao je Lange.

Vukčević je kazao da percepciju rada crnogorskog pravosudnog sistema treba približiti postignutim rezultatima, a to će se, smatra on, postići dosljednim sprovođenjem mjera iz strateških dokumenata za reformu pravosuđa.

"Obostrano je zaključeno da je reforma pravosuđa od ključne važnosti za pregovore u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava", kaže se u saopštenju iz Sudskog savjeta Crne Gore.

Vukčević je, kako se navodi, upoznao Langea sa aktuenom fazom implementacije novousvojenog sudskog zakonodavstva, jačanjem kapaciteta Sudskog savjeta i implementacijom Etičkog kodeksa i postupcima disciplinske odgovornosti sudija.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano i o planovima za unapređenje informacionog sistema pravosuđa, reformi sistema edukacije nosilaca pravosudne funkcije, reorganizaciji pravosudne mreže, unapređenju sistema statističkog izvještavanja o radu sudova i uvođenju jedinstvenog sistema izbora i napredovanja sudija.

Vukčević se, tokom posjete, sastao i sa predsjednicom Visokog savjeta pravde Belgije, Frons Blomajon i direktorkom Stalne kancelarije Evropske mreže pravosudnih savjeta, Monik Vanderhus.

"Razmijenjena su iskustva funkcionisanja dva savjeta, a razgovarano je i o učešću Sudskog savjeta Crne Gore u evropskoj mreži i sličnim inicijativama na nivou Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: