Eraković: Milena je bila rođena glumica, Ejdusa sam predstavljao kao zemljaka, Crnogorca

"Jedna je bila Milena", kazao je Eraković
262 pregleda 1 komentar(a)
Blagota Eraković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Blagota Eraković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.10.2018. 18:07h

Nedavno nas je napustio Predrag Ejdus, a nakon njega i Milena Dravić.

Zato je u knjižari Karver sinoć organizovan program posvećen njima, koji su ostavili veliki trag na umjetničkoj sceni regiona u posljednjih pola vijeka.

Milena Dravić više nije sa nama, ali sjećanje na jednu od najvećih jugoslovenskih glumica veoma je snažno.

"Ima tako ljudi koji se rode za nešto, ona je bila rođena glumica. Koliko je ona motivisala ljude oko sebe, pričala mi je Milena Radojević koja je bila direktorka Centra za kulturu u u Tivtu, koliko se ona borila da opstanu Purgatorije, da opstanu predstave", istakao je Blagota Eraković, pozorišni reditelj.

"Ta njena neka urođena otmjenost, ona se ispoljavala kroz odnos prema drugim ljudima", rekao je Andro Martinović, filmski reditelj.

"Ona je zaista i kao partner i kao kolega i kao osoba i kao žena bila veličanstvena i hvala joj...", kazala je Dubravka Drakić, glumica.

"Jedna je bila Milena", kazao je Eraković.

Prije Milene Dravić, napustio nas je Predrag Ejdus.

"Strastan u svemu, pa naravno dok radi, poznat kao ljubitelj kocke, što pripada jednoj vrsti njegovog skakanja u rizik, to skakanje, taj rizik, to je ustvari bila cijela profesionalna karijera", kazala je Varja Đukić, glumica.

"Način na koji je on igrao Kir Janju, to je za antologiju pozorišta svih svih vremena", poručio je Eraković.

"Peca je na jedan nevjerovatan način insistirao na tome da se trudimo, da se borimo za tu svoju autentičnost, specifičnost, posebnost, to je i u svojim ulogama dokazivao. Od jednog čovjeka, na ulici bi prošli pored njega, vjerovatno ne bi se okrenuli, ali na sceni je to bila vatra", rekla je Drakić.

"On je po ocu Jevrejin, a po majci je Crnogorac, a pošto se kod Jevreja računa paternalizam po majci, majka mu je od Lisičića, ja sam ga predstavljao 'Ovo je moj zemljak, Crnogorac Predrag Ejdus', nikad se nije bunio, naprotiv. Čudno da nijedno od profesionalnih pozorišta, prije svega govorim o mom Crnogorskom narodnom pozorištu, nije bar pet rečenica prije neke predstave neko izašao da kaže 'Hvala Predraže Ejdus, koji si na ovoj sceni ostvario velike dvije uloge i bio prijatelj Crnogorskog narodnog pozorišta'", kazao je Eraković.

Neka pitanja već se otvaraju nakon odlaska sa ovog svijeta plejade velikih umjetnika i istaknutih ličnosti iz doba bivše Jugoslavije.

"Pazite ko su danas zvijezde, o kojim ćete zvijezdama govoriti kada prođu ova naša vremena, možda o rijaliti zvijezdama...", poručio je Martimović.

Bonus video: