EU izdvaja 2,5 miliona eura za specijalni pregled tunela

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopšteno je da je projekat pod nazivom Specijalni pregled 106 tunela na željezničkoj liniji Vrbnica - Bar i priprema glavnih projekat za rekonstrukciju, u okviru 13. poziva za dostavljanje projekata pozitivno ocijenjen i odobren
0 komentar(a)
MVPEI pregled tunela, Foto: MVPEI
MVPEI pregled tunela, Foto: MVPEI
Ažurirano: 17.06.2015. 10:14h

Evropska unija (EU) će izdvojiti 2,5 miliona eura za pregled 106 tunela na željezničkoj liniji Vrbnica - Bar i pripremu glavnih projekata za rekonstrukciju u skladu sa zaključcima pregleda.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopšteno je da je projekat pod nazivom Specijalni pregled 106 tunela na željezničkoj liniji Vrbnica - Bar i priprema glavnih projekat za rekonstrukciju, u okviru 13. poziva za dostavljanje projekata pozitivno ocijenjen i odobren.

"Sredstva odobrena tim projektom pomoći će cjelokupnu rekonstrukcija ove važne saobraćajne dionice i doprinijeti bržem i sigurnijem povezivanju regiona s centralnom Evropom posredstvom SEETO željezničke linije 4", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će pripremom neophodne dokumentacije biti stvoreni preduslovi za početak radova na rekonstrukciji tunela na ovoj željezničkoj liniji za koje se tokom specijalnog pregleda ustanovi da zahtijevaju mjere sanacije.

U okviru 13. poziva je na sjednici Upravnog odbora za države zapadnog Balkana odobreno sedam projekata ukupne vrijednosti oko devet miliona eura.

Na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO), koji je u utorak i danas organizovan u Rimu, konstatovano je da je EU još jednom potvrdila spremnost da u narednom periodu značajno podrži sprovođenje regionalnih infrastrukturnih projekata koje države zapadnog Balkana procijene kao prioritetne i spremne za sprovođenje.

"Na taj način će se značajno povećati iznos investicija u region i njegova infrastrukturna povezanost, što će stvoriti preduslove za intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja, kao i za ubrzanje integracijskog procesa država Zapadnog Balkana", ocijenjeno je na sastanku.

Sastanak je bio posvećen razmatranju napretka u uvođenju novog metodološkog pristupa ZIO, pripremama za korištenje sredstava za podršku regionalnim infrastrukturnim projektima, odobravanju projektnih predloga koji su predloženi u okviru 13. poziva za dostavljanje projekata i pripremama za 14. poziv u okviru ovog instrumenta.

U crnogorskoj delegaciji bile su generalni direktor za koordinaciju programa pomoći EU, Ivana Petričević i direktor Direkcije za programiranje i nadgledanje instrumenata pretpristupne podrške EU, Ivana Vujošević.

Na sastanku je ocijenjeno i da je EU posvećena razvoju infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana, kao i da je važna adekvatna priprema projektne dokumentacije za važne infrastrukturne projekte čije će sprovođenje u narednom periodu biti podržano sredstvima iz fondova EU.

Bonus video: