Novo suđenje Šariću i Lončaru 2. jula

Sudije Apelacionog suda preispitaće i da li je vijeće sudije Đeševića pogriješilo kada je odbijalo prijedloge odbrane za dopunu dokaznog postupka
74 pregleda 1 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.06.2015. 17:23h

Novo suđenje Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru zakazano je za 2. jul u Apelacionom sudu, potvrđeno je iz suda Televiziji Vijesti.

Sudije će na tom pretresu odlučivati o prijedlogu branilaca optuženih da se obavi dopunsko vještačenje u ovom predmetu. Advokat Šarića i Lončara uvjeren je da će upravo dopunsko vještačenje potvrditi da su njegovi klijenti nevini.

Osuđujuća presuda koju im je izreklo vijeće sudije bjelopoljskog Višeg suda Šefkije Đeševića je oborena zbog grešaka koje su sudije Apelacionog suda uočile u ovom predmetu.

Inače, tokom četiri godine, izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene. Sve presude izreklo je vijeće sudije Đeševića. Nakon što je i treća pala, predmet više nije mogao biti vraćen istom sudiji.

Zbog toga će se dvojici Pljevljaka, zbog pranja skoro 20 miliona eura, stečenog najvjerovatnije švercom narkotika, četvrti put suditi pred Apelacionim sudom, navodi TV Vijesti.

Sudije Apelacionog suda imaće pune ruke posla. Osim otklanjanja grešaka, odlučivaće i o prijedlozima advokata optuženih, koji je uvjeren da će iskustvo i stručnost sudija rezultirati donošenjem zakonite odluke.

"Za razliku od Višeg suda u Bijelom Polju koji taj kapacitet evidentno nema ni u jednonom aspektu očekujem da će za sudije Apelacioog suda Crne Gore jedino dokazi i rezultati dokaznog postupka biti relevantni to jest da će samo oni determinisati sudsku odluku, Dakle da neće podleći nikakvim pritiscima", rekao je advokat Borivoje Đukanović.

Sudije Apelacionog suda preispitaće i da li je vijeće sudije Đeševića pogriješilo kada je odbijalo prijedloge odbrane za dopunu dokaznog postupka.

"Na pretresu će vijeće Apelacionog suda odlučiti o predlogu branioca optuženih za ponovno saslušanje svjedoka koji su saslušani pred prvostepenim sudom, o saslušanju drugih svjedoka, dopunskom vještačenju po vještaku finansijske struke, te eventualno novim predlozima za provođenje dokaza", rekla je samostalni savjetnik za odnose s javnošću Apelacionog suda Milena Đaletić.

Advokat Đukanović je rekkao da je Viši sud "što je evidentno izbjegao da izvede dokaze odbrane upravo i isključivo kako se ne bi utvrdila istina a istina bi bi bila porazna i degradirala bi optužnicu".

Osim zatvorske kazne, Sud je u februaru ove godine, prilikom izricanja presude Šariću i Lončaru izrekao i mjeru bezbjednosti solidarnog oduzimanja novca, kao predmeta izvršenja krivičnog djela, u iznosu višem od 19,3 miliona eura.

Bonus video: