POD BUDNIM OKOM EVROPSKE KOMISIJE

Haglajtner: Cilj reforme javne uprave je smanjivanje političkog zapošljavanja

Dok iz Vlade ponavljaju da ostvaruju zacrtane ciljeve, iz Evropske komisije ukazuju da nije suština u veličini javne uprave već u tome da na ključnim pozicijama budu kompetentni ljudi
126 pregleda 2 komentar(a)
Tomas Haglajtner, Suzana Pribilović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Tomas Haglajtner, Suzana Pribilović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 28.09.2018. 18:44h

Kako teče reforma crnogorske javne uprave budno prati Evropska komisija. Njen predstavnik, nakon dvodnevnog sastanka sa čelnicima nadležnog resora u Podgorici, ovako odgovara na pitanje - da li partijasko zaposljavanje u Crnoj Gori vidi kao problem na njenom putu ka EU.

"Jedan od ključnih ciljeva reforme javne uprave jeste da se ima sistem zasnovan na učinku sa smanjenim političkim zapošljavanjima", rekao je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner.

Iz Ministarstva javne uprave ponavljaju da će konkretne rezultate dosadašnje reforme saopštiti narednog mjeseca, te da ozbiljno pristupaju zacrtanim ciljevima. Jedan od ciljeva je da do kraja ove godine u javnoj upravi bude 1.600 manje zaposlenih, a do kraja naredne još oko 3 200.

"Uz punu političku podršku pristupili smo implementaciji Plana optimizacije i, ono što je veoma značajno, zaustavili trend zapošljavanja u javnoj upravi", kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Iz EK sugerišu šta Plan optimizacije još treba da osigura.

"Ne radi se samo o veličini administracije, već o tome da se obezbijede odgovarajuće kompetencije i profili na mjestima gdje su oni potrebni, a to može funkcionisati samo ako postoji profesionalna i nezavisna javna uprava, koja je atraktivan poslodavac", kazao je Haglajtner.

On je prokomentarisao i novi Vladin Zakon o državnoj upravi, koji pod ingerenciju Vlade uvodi i državne agencije. a što je izazvalo kritike da se time guši njihova nezavisnost.

"Možda postoji u javnosti nesporazum o tome... Shvatamo da postoji predlog na stolu, kako bi se pojednostavila i racionalizovala javna uprava, uključujući državne agencije. Saglasili smo se da će Crna Gora konsultovati Komisiju u procesu harmonizacije posebnih, specijalnih zakona, koji se bave ovim agencijama, kako bi se zaista osigurala njihova nezavisnost", rekao je Haglajtner.

Iz EK su napomenuli da za podršku reforme javne uprave, slijedi isplata prve tranše od četiri miliona eura, kao i da preostaje još osam miliona, koji će stizati u zavisnosti od ispunjavanja ciljeva.