Lukšić: Zapadni Balkan da bude faktor snaženja stabilnosti

ukšić je danas u Ohridu učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica CEI gdje je istakao važnost regionalne saradnje i evropske integracije, kao crnogorskih vanjsko-političkih prioriteta
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2015. 13:09h

Crna Gora se zalaže da zapadni Balkan postane faktor snaženja evropske stabilnosti i jasnije evropske budućnosti za sve države članice Centralno-evropske inicijative (CEI) koje još nijesu u Evropskoj uniji, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Lukšić je danas u Ohridu učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica CEI gdje je istakao važnost regionalne saradnje i evropske integracije, kao crnogorskih vanjsko-političkih prioriteta.

Lukšić je naglasio i važnost CEI-ja kao značajnog okvira za ispunjavanje obaveza iz regionalne i evropske agende.

“On je ukazao na zalaganje Crne Gore da zapadni Balkan, u cjelini, iozgradnjom demokratskog, tržišno orijetisanog i prosperitetnog društva, njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i zajedničkim aktivnostima, postane faktor snaženja evropske stabilnosti i jasnije evropske budućnosti za sve zemlje članice CEI koje još nisu u EU”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razmatrana i pozdravljena uloga CEI, kao mosta među makro-regionima, u kontekstu unapređenja regionalne saradnje i evropskih integracija zemalja članica, u svijetlu 26-godišnjice postojanja Inicijative.

Kako se navodi, razgovaralo se i o aktuelnim političkim kretanjima u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope i konkretnoj projektnoj saradnji.

„Posebno o saradnji u domenu infrastrukturnih projekata u oblasti transporta i energetike u regionu zapadnog Balkana, podrškom aktivnostima Zapadno-Balkanske šestorke i uspostavljanju Fonda za zapadni Balkan u Tirani“, navodi se u saopštenju.

Istaknuta je i važnost širenja kontakata sa EU i uspostavljanja sinergije sa regionalnim organizacijama poput JJI, BSEC i RCC, učešća u makro-regionalnim strategijama EU, poput onih za dunavski i jadransko-jonski region i nastavak saradnje sa EBRD-om.

„Na tim linijama, usvojen je i „Communique”, u kome je pozitivno ocijenjen politički razvoj, posebno na planu pridruživanja EU jedne grupe zemalja među kojima je i Crna Gora“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu je, kako je saopšteno, pozdravljen progres koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja i pružena podrška da istom dinamikom nastavi dalje reforme.

Lukšić je istakao važnost regionalne saradnje i evropske integracije, kao crnogorskih vanjsko-političkih prioriteta, kao i CEI-ja kao značajnog okvira za ispunjavanje obaveza iz regionalne i evropske agende.

“Lukšić je ukazao na podršku Crne Gore daljem djelovanju CEI na ovim linijama, u cilju jačanja funkcionalnosti Inicijative i njene efikasnosti u skladu sa Communique-om”, navodi se u saopštenju.

Posebno je, kako piše, istakao značaj saradnje država zapadnog Balkana u okviru Zapadno-balkanske šestorke i kazao da očekuje da će predstojeći Samit u Beču, krajem avgusta rezultirati konkretnim akcijama u povezivanju i većoj energetskoj sigurnosti tog regiona.

On je istakao i važnost aktuelnog pitanja migracija i kazao da će tokom upravo započetog jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Regionalnom inicijativom za migracije, azil i raseljena lica (MARRI) rješavanje tog pitanja biti u fokusu aktivnosti.

Galerija

Bonus video: