Bjelopoljac sa porodicom odlazi iz Crne Gore

Razočaran u obećanja vlasti kojima kako kaže više ne vjeruje, Predrag se za posao koji će biti plaćen obraćao i njemačkoj ambasadi u Podgorici. Od njih je u međuvremenu dobio jasan odgovor
477 pregleda 15 komentar(a)
Predrag Drobnjak, Foto: Printscreen (YouTube)
Predrag Drobnjak, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 14.06.2015. 17:59h

Nekoliko hiljada ljudi sa sjevera Crne Gore, koji su po procjenama civilnog sektora, od početka godine zemlju napustili u potrazi za boljim životom, tražeći šansu najčešće u Njemačkoj, za vladu i dalje nisu problem koji bi urgentno trebalo rješavati. Osim nuđenja posla na podgoričkim Plantažama i maglovitih obećanja o radnim mjestima koja bi trebalo da budu otvorena kada intenzivnije krene gradnja auto puta - izvršna vlast nista konkretno nije preduzela.

Novi talas iseljavanja očekuje se pošto je završena školska godina. Tako se na put ovih dana sprema i porodica Predraga Drobnjaka koji u tuđini ne želi da traži milostinju, već način kako će od svog rada pristojno zaraditi i živjeti, pošto to u Crnoj Gori godinama ne uspijeva. On je odlučio da potraži bolji život u nekoj od zemalja zapadne Evrope. Natjerala ga je na to, prije svega, roditeljska briga.

"Djecu treba izvesti na put i djeci treba obezbijediti da ne dođu u situaciju kao ja da rade džabe, da ne mogu sebi minimum priuštiti odnosno kako trenutno stanje stoji da ih ne mogu isfinansirati da završe školu, znači to me tjera", kazao je Drobnjak

Predrag ne traži milostinju, već način kako će od svog rada pristojno zaraditi i živjeti.

"Ja ne tražim ništa posebno nego da se obezbijedi minimum uslova da se od svoga rada živi i zarađuje. Ne tražimo ništa da nam neko džabe da. Nisam pristalica da tražim socijalu, nego sa svojim radom ja i supruga da obezbijedimo minimum života svojoj djeci, a to nam zadnjih godina uopšte ne polazi za rukom", rekao je Drobnjak.

Predrag je radio u nekadašnjem poslovnom centru Siti Park u Bijelom Polju. Nakon zatvaranja preduzeća, on i još desetak radnika ostali su bez posla. Iako je Privredni sud donio odluku da se radnicima za šest godina rada isplate potraživanja od oko 300.000 eura, a vlast je obećavala da će im pomoći da se ponovo zaposle, ništa od toga se nije desilo.

"Mi smo u našem društvu osuđeni samo da se mučimo i patimo i u momentima kada treba da dođe do postavljanja nove strukture vlasti da nam se da malo nade za bolji život, biće bolje da se obradujemo ono 15-20 dana uz njihove fine priče i ništa više", rekao je Drobnjak.

Razočaran u obećanja vlasti, kojima kako kaže, više ne vjeruje, Predrag se za posao koji će biti plaćen obraćao i njemačkoj ambasadi u Podgorici. Od njih je u međuvremenu dobio jasan odgovor.

"U Njemačku se može ići kao turista naravno bez vize, ali ako hoćete tamo da radite ili ostanete morate imati vizu unaprijed, inače vas samo pošalju natrag i onda ste puno izgubili za put i druge troškove i zaista je bezveze", kazala je ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker.

Čak ni ovaj odgovor nije obeshrabrio Predraga Drobnjaka. U Njemačku ili neku drugu zapadnoevropsku državu on će na put u neizvjesnost sa svojom petočlanom porodicom poći već ovih dana.

Bonus video: