Radulović: Novinari spremni da kritikuju, ali ne i da se bore za sebe

Ona smatra da je baš nezainteresovanost poslanika javne riječi za slobudu riječi glavni uzrok nepostojanja jedinstvenog udruženja novinara, koje bi nadziralo rad medija
59 pregleda 0 komentar(a)
Sloboda medija, Foto: Ivan Čađenović
Sloboda medija, Foto: Ivan Čađenović
Ažurirano: 12.06.2015. 18:40h

Najveći problem slobode medija u Crnoj Gori je u novinarima, koji su spremni da se bore protiv svih, ali ne za sebe, smatra članica Komisije za istragu napada na novinare i novinarka Mila Radulović.

“Kod novinara ne postoji zainteresovanost za slobodu medija. Nisu motivisani i neće da se bave sobom. Sve znaju i uvek su spremni da kritikuju svakog na javnoj sceni, ali nisu spremni da se bore za sebe”, kazala je Radulović na današnjoj panel-diskusiji o slobodi medija.

Ona smatra da je baš nezainteresovanost poslanika javne riječi za slobudu riječi glavni uzrok nepostojanja jedinstvenog udruženja novinara, koje bi nadziralo rad medija.

Učesnici diskusije bili su saglasni da bi takvo udruženje bilo početak rješenja problema slobode medija u Crnoj Gori, jer državnim organima odgovara trenutno “haotično” stanje u ovoj oblasti.

Član Sindikata medija i novinar Darko Ivanović smatra da je državna politika stvorila takvo okruženje u kojem novinrima mogu da prijete, prebijaju ih, uništavaju im imovinu, bez pravnih posljedica.

“Novinari se prebijaju i ubijaju, a istrage su jako spore i još uvijek bez bitnih rezultata. Imamo jako lijepe zakone, koji se ne primjenjuju u praksi. Država potencira jačanje medijskog pluralizma, ali sloboda medija ne zavisi od pluralizma, već šta mediji mogu, a šta ne mogu da rade”, kazao je Ivanović.

On je naveo mnogo problema sa kojim se suočavaju crnogorski novinari u svom poslu, a najbitniji je, tvrdi, ekonomski.

“Ne možete biti nezavisni novinar i boriti se za slobodu medija ukoliko ne primate platu”, kazao je Ivanović.

Direktor Radija Crne Gore Radojica Bulatović ocijenio je da bi za slobodu medija bilo dovoljno da se novinari pridržavaju etičkog kodeksa, a urednici da “uređuju, a ne naređuju.”

On je kazao da za slobodu treba da se bore mladi novinari, jer su stariji istrošeni dugogodišnjim poslom, koji je “iscrpio život iz njih.”

“Nekada je kod nas postojalo udruženje mladih novinara, ali svi su u međuvremenu ostarili”, našalio se Bulatović.

Diskusiju su organizovali MladiInfo Montenegro, u okviru projekta Mreže mladih novinara Evrope (EYP), koja slične događaje organizuje u 15 evropskih zemalja.

Bonus video: