Numanović: Poštovanje ljudskih prava nezaobilazno u pristupanju EU

“U naredne dvije godine, nastaviće se sa reformama koje za cilj imaju dalju političku i demokratsku stabilnost, a u cilju unapređenja ekonomskog rasta i razvoja u pravcu poboljšanja životnog standard naših građana”, navodi se u saopštenju Ministarstva
4 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.06.2015. 20:18h

Poštovanje ljudskih prava nezaobilazan je kriterijum za prijem države u Evropsku uniju (EU), ali je i obaveza svakog čovjeka, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava, Suad Numanović na okruglom stolu “Ljudska prava i zaštita od diskriminacije kroz proces EU integracija”.

Okrugli sto su organizovali Ministartsvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, a prisustvovali su mu učenici Gimnazije Slobodan Škerović i Građevinsko-geodetske škole Marko Radević iz Podgorice.

Numanović je, kako je saopšteno iz Ministatrstva za ljudska i manjinska prava, poručio da Crna Gora ozbiljno shvata svoju ulogu u stvaranju tolerantnijeg okruženja za sve ljude koji žive unutar njenih granica.

“Poštovanje ljudskih prava je nezaobilazni kriterijum za prijem u članstvo EU, ali prevashodno je to dužnost i obaveza svakog čovjeka”, kazao je Numanović.

Na okruglom stolu je, kako je saopšteno, poručeno da je otvaranjem poglavlja 23 i 24, Crna Gora ušla u zahtjevnu fazu koja podrazumijeva kontinuiran rad kao i efikasnu koordinaciju aktivnosti u oblasti vladavine prava.

Učenicima su o posebnim problemima u ovoj oblasti govorili predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i pravde, al ii predstavnici civilnog sektora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa skupa je poručeno da su pristupni pregovori mehaniozam koji će državu pripremiti za pravila koja važe unutar EU.

“U naredne dvije godine, nastaviće se sa reformama koje za cilj imaju dalju političku i demokratsku stabilnost, a u cilju unapređenja ekonomskog rasta i razvoja u pravcu poboljšanja životnog standard naših građana”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: