Uspjeh integracije u EU zavisi od političke volje

„Ističući dobre bilateralne odnose dva parlamenta, Gžeščak je naglasio da Crna Gora ima podršku Poljske na njenom putu ka EU i može da računa na pomoć u oblastima u kojima je ona potrebna“
57 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2015. 09:32h

Uspjeh evropskih integracija Crne Gore zavisi od političke volje za uvođenjem vladavine prava, kao bitnog preduslova za sprovođenje svih reformi u društvu, poručio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović, tokom posjete poljskom Sejmu.

Radunović se, u okviru posjete poljskom Sejmu, susreo sa potpredsjednikom Sejma Eugeniušom Gžeščakom, kao i sa predsjednikom i članovima Odbora za nacionalne i etničke manjine Mironom Sičom, Eugeniušom Čikvinom, Rižardom Galom i Danutom Pietraževskom.

„Organizovana je prezentacija na temu uloge Sejma u pristupnom periodu, koju je obilježio osvrt na ulogu Parlamenta i tadašnjeg Odbora za evropske integracije u procesu pregovora, posebno u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom, ali i djelovanje Sejma u odnosu na Vladu“, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Kako se navodi, u godini koja je za Poljsku jubilarna u pogledu ulaska u Evropsku uniju (EU) i uvođenja višepartijskog sistema, potpredsjednik Parlamenta Gžeščak je istakao da rezultati cost – benefit analize dosadašnjeg rada idu u prilog posvećenosti države i ukazuju da su izazovi uspješno prevaziđeni, ali i da je Poljska od ulaska u Uniju znatno napredovala.

„Ističući dobre bilateralne odnose dva parlamenta, Gžeščak je naglasio da Crna Gora ima podršku Poljske na njenom putu ka EU i može da računa na pomoć u oblastima u kojima je ona potrebna“, kaže se u saopštenju.

Radunović je, u svom obraćanju potpredsjedniku Sejma, kazao da je Crna Gora u drugačijoj poziciji u aktuelnoj fazi pristupanja od one koju je imala Poljska, ukazujući na novi pristup koji je Evropska komisija uvela, a koji se tiče otvaranja poglavlja 23 i 24 na početku pregovora i zatvaranje istih na samom kraju procesa.

„On je dodao da uspjeh evropskih integracija Crne Gore zavisi od političke volje za uvođenjem vladavine prava, kao bitnog preduslova za sprovođenje svih reformi u društvu. Tom prilikom pohvalio je požrtvovanost crnogorske administracije, koja je mala, ali koja uspješno odolijeva svim izazovima koji se javljaju kroz različita pregovaračka poglavlja“, kaže se u saopštenju.

Radunović je naveo da je iskustvo Poljske dragocjeno za Crnu Goru u smislu da je Poljska, kao najveća slovenska zemlja u EU, primjer države koja je uspješno okončala proces pristupanja i spremna ušla u EU.

„Na sastanku sa članovima Odbora za nacionalne i etničke manjine, predsjedavajući Miron Sič kazao je da značaj ovog radnog tijela leži u donošenju odluka konsenzusom, zasnovanom na međusobnom povjerenju članova koji su i sami pripadnici različitih nacionalnih manjina u Poljskoj“, saopšteno je iz Skupštine.

Sič je, kao najveći uspjeh Odbora, istakao donošenje Zakona o nacionalnim i etničkim manjinama i nacionalnom jeziku, koji je definisao postojanje ukupno devet nacionalnih, četiri etničke manjine i jedan regionalni jezik – kašupski.

„Donošenju pomenutog zakona prethodilo je desetogodišnje pregovaranje, ali je značajno doprinio učešću manjina u lokalnim samoupravama, posebno u procesu donošenja odluka“, zaključio je Sič.

Radunović je, govoreći o pitanju manjina u Crnoj Gori, kazao da je Crna Gora ustavom određena kao građanska država, koju karakteriše multikulturalnost i kao takva poznaje principe afirmativne akcije u pogledu ostvarivanja određenih prava.

Radunović se susreo i sa predsjednikom Grupe prijateljstva Poljske i Crne Gore Anžejom Ožehovskim i članovima Marekom Lapinskim i Alisijom Dabrovskom.

Sjutra se očekuju sastanci sa predsjedavajućima odboru za evropske poslove Sejma i Senata, Odborom za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku, kao i sastanak sa direktorkom Direkcije za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske.

Bonus video: