Beručašvili: Crna Gora posvećena usvajanju vrijednosti EU i NATO

Beručašvili je kazala da cijeni međusobne odnose dvije države koji se, kako je pojasnila, baziraju na na solidarnosti i međusobnom povjerenju, navodeći da Gruzija i Crna Gora imaju slične ciljeve kada su u pitanju integracije EU i NATO
0 komentar(a)
Tamara Beručašvili, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Tamara Beručašvili, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.06.2015. 19:24h

Crna Gora i Gruzija posvećene su usvajanju vrijednosti na kojima se temelje Evropska unija (EU) i NATO, a međusobna razmjena iskustava na tom planu ima poseban značaj, ocijenjeno je u razgovoru premijera Mila Đukanovića sa gruzijskom ministarkom vanjskih poslova, Tamarom Beručašvili.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetili na tradicionalno prijateljstvo dvije države, koje predstavlja osnovu za unaprjeđenje saradnje u oblasti ekonomije, kao i za ostvarenje zajedničkih strateških ciljeva u bliskoj budućnosti.

Đukanović i Beručašvili su se saglasili i da napredak koji dvije zemlje ostvaruju u procesu integracija afirmiše politiku otvorenih vrata u EU i NATO, čija je dinamika uslovljena indivudalnim napretkom svake od država aspiranata.

“Crna Gora i Gruzija su posvećene usvajanju vrijednosti na kojima se temelji EU i NATO, te međusobna razmjena iskustava na tom planu ima poseban značaj”, ocijenjeno je u razgovoru.

Konstatovano je da Crna Gora i Gruzija imaju veliki potencijal za saradnju u oblasti ekonomije, prije svega u turizmu i poljoprivredi, kao i u infrastrukturnim projektima u oblasti energetike, kao i da će odnose dvije države snažiti i dalja naučna i kulturna saradnja.

Gruzija podržava evropske i NATO integracije Crne Gore, kao i priliku da postane članica Alijanse do kraja godine, poručila je Beručašvili nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem.

Beručašvili je kazala da cijeni međusobne odnose dvije države koji se, kako je pojasnila, baziraju na na solidarnosti i međusobnom povjerenju, navodeći da Gruzija i Crna Gora imaju slične ciljeve kada su u pitanju integracije EU i NATO.

„Gruzija podržava Crnu Goru kada su u pitanju njene evropske i NATO integracije, kao i politika otvorenih vrata. Isto tako podržavamo priliku da Crna Gora postane članica NATO do kraja ove godine“, rekla je Beručašvili na konferenciji za novinare.

Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Gruzija potpisala sa EU, doprinijeće, pojasnila je Beručašvili, da se prodube i unaprijede odnosi sa Unijom.

„Očekujemo do kraja godine da će biti napretka u smislu vizne regularizacije kada su u pitanju odnosi sa EU“, dodala je ona.

Shodno tome, kako smatra Beručašvili, prirodan slijed događaja je da se počnu razgovori o slobodnoj tgovini i viznoj regularizaciji i sa Crnom Gorom, ali i sa ostalim balkanskim državama.

Ona je kazala da je na sastanku bilo riječi i o regionalnim bezbjednosnim izazovima, posebno, kako je navela, o odnosima sa Rusijom i bezbjednosnim izazovima u Evropi.

Lukšić je poručio da će se Crna Gora i Gruzija, baviti bilateralnim pitanjima, koja su, kako je kazao, uglavnom bazirana na sferu ekonomije.

Ta pitanja, kako je pojasnio Lukšić, obuhvataju i olakšavanje kultnih zahtjeva u smislu relaksacije viznog režima, sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini, ekonomsku saradnju u oblastima turizma i slično.

„Imajući u vidu da je Gruzija nedavno potpisala sporazum o stabilizaciji sa Evropskom unijom, mi smo veoma raspoloženi da razmijenimo naša iskustva asocirajući se na gotovo iste korake koje jedna država treba napraviti“, kazao je on.

Prema riječima Lukšića, postoji čitav niz oblika saradnje kad je u pitanju proces integracija.

„Želio bih da zahvalim Gruziji na podršci politike otvorenih vrata i njihovom zalaganju da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO“, poručio je on.

Na pitanje dokle se stiglo u istraživanju slučaja Depeša, Lukšić je kazao da to pitanje nije za Ministarstvo.

Upitan da li ima otvorenih pitanja u pregovorima sa Hrvatskom kada je u pitanju Prevlaka, Lukšić je rekao da je bilo nekoliko razgovora sa tom državom o pripremi sporazuma kojim bi se Crna gora i Hrvatska opredijelile da spor iznesu pred sud pravde u Hagu.

„Očekuje nas naredna runda pregovora, trenutno se usaglašavaju termini“, dodao je Lukšić.

Važno je nastaviti intenzivan rad sa crnogorskim susjedima kako bi se, kako smatra Lukšić, sva pitanja potencijalnih sporova što prije riješila.

Bonus video: