Program IPA 2015 predstavljen civilnom sektoru

U ukupnom iznosu od 36,55 miliona eura biće finansirani Demokratija i upravljanje, Vladavina prava i temeljna prava, Obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, kao i Poljoprivreda i ruralni razvoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2015. 15:49h

Oblasti demokratije i upravljanja, vladavine prava, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne politike, kao i poljoprivrede i ruralnog razvoja biće finansirani sa ukupno 36,55 miliona eura iz predpristupne podrške Evropske unije za ovu godinu.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija organizovalo je danas u EU Info centru konsultacije sa predstavnicima civilnog društva na temu programiranja Ipe 2015, a nacionalni koordinator za Ipu, Aleksandar Andrija Pejović, predstavio je četiri prioritetna sektora koji će biti finansirani.

U ukupnom iznosu od 36,55 miliona eura biće finansirani Demokratija i upravljanje, Vladavina prava i temeljna prava, Obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, kao i Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Kako je saopšteno iz Ministartva vanjskih poslova i evropskih integracija, u okviru sektora Demokratija i upravljanje biće podržana dva akcijska dokumenta ukupne vrijednosti 5,55 miliona eura, što uključuje Instrument za integraciju EU, Podršku učešću u programima i agencijama Unije iInstrument za civilno društvo.

Sektor Vladavina prava i temeljna prava sadrži dva akcijska dokumenata ukupne vrijednosti 21 milion eura, koja se odnose na Direktnu budžetsku podršku za implementacijustrategije integrisanog upravljanja granicom i Promociju i zaštitu ljudskih prava Roma i drugih ugroženih grupa.

„Podrška sektoru Obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politikeće biti obezbijeđena u iznosu od pet miliona eura. U okviru sektora Poljoprivreda i ruralni razvoj sredstva u iznosu od pet miliona eura će biti namijenjenapodršci poljoprivrednicima kroz sprovođenjemjera Programa IPARD II“, kaže se u saopštenju.

Pejović je predstavio mogućnosti koje su na raspolaganju organizacijama civilnog društva, ne samo u okviru Instrumenta za podršku civilnom društvu, već i u okviru osam programa Unije u kojima Crna Gora učestvuje, i prekograničnim i transnacionalnim programima saradnje.

„Predstavnici civilnog društva su iskazali interesovanje za buduće pozive za projekte koji će biti objavljeni u okviru Ipe II, i istakli važnost kontinuirane promocije dostupnih programa potencijalnim korisnicima i njihove aktivnije uloge, ne samo u programiranju Ipe, već i u sprovođenju i praćenju realizacije projekata“, zakčljučuje se u saopštenju.

Bonus video: