Žugić: Ravnoteža tekuće potrošnje doprinosi ekonomskom rastu

On je, na sastanku sa predstavnicima Evropskog revizorskog suda i Delegacije EU u Crnoj Gori, kazao da vladavina prava predstavlja zdravu ekonomsku bazu koja povlači funkcionalnost svih ostalih sistema
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2015. 13:40h

Održavanjem ravnoteže tekuće potrošnje i valorizovanjem potencijala i resursa kojima raspolaže Crna Gora ostvariće se dinamičniji ekonomski rast i stvoriti pretpostavke za konkukrentniju privredu, ocijenio je ministar finansija, Radoje Žugić.

On je, na sastanku sa predstavnicima Evropskog revizorskog suda i Delegacije EU u Crnoj Gori, kazao da vladavina prava predstavlja zdravu ekonomsku bazu koja povlači funkcionalnost svih ostalih sistema.

„Za prevalizaženje svih izazova neophodno je održati ravnotežu tekuće potrošnje, kao i valorizovati ogromne količine potencijala i resursa kojim raspolaže Crna Gora, i na taj način proširiti poresku bazu, odnosno dodatno povećati naplatu javnih prihoda“, rekao je Žugić.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Žugić, imajući u vidu da je započet snažan investicioni ciklus, naveo da će se na taj način ostvariti dinamičniji ekonomski rast i stvoriti pretpostavke za konkukrentniju privredu.

Žugić je razgovarao sa predstavnicima Evropskog revizorskog suda, Hansom Gustafom Vesebergom i Peterom Eklundom, kao i šefom Delegacije EU u Crnoj Gori a Mitjom Drobničem.

Iz Ministarstva je objašnjeno da je povod sastanka bila tekuća posjeta revizora Evropskog revizorskog suda crnogorskim institucijama, koja je usmjerena na reviziju uspjeha određenog broja projekata kojima je upravljala Delegacija EU i onih koji su se odnosili na decentralizovano upravljanje evropskih fondova i javne nabavke.

Žugić je predstavnicima evropskih institucija predstavio dinamiku rada relevantnih crnogorskih organa u pogledu implementacije strukturnih reformi, posebno kroz prizmu upravljanja sredstvima EU fondova, koja čini jednu od suštinski najznačajnih komponenti saradnje.

On je rekao da je napredak više nego očigledan, imajući u vidu da su dobijene akreditacije za IPA komponente tri i četiri, koje se odnose na regionalni i razvoj ljudskih resursa, kao i da je značajno osnažen regulatorni okvir u vezi izrade svih neophodnih zakonskih akata, Priručnika i sporazuma kojima se definišu uloge i nadležnosti IPA tijela.

Iz Ministarstva je saopšteno da je, u okviru tog segmenta saradnje sa EU, u skoro svim IPA tijelima obavljeno zapošljavanje, čime se pokazuje jasna namjera nacionalnih organa da kontinuirano i posvećeno rade na održivosti uspostavljenog sistema.

Veseberg je kazao da je ispunjavanje i usaglašavanje sa EU normama od velikog značaja za stabilnost zapadnog Balkana, kao i da je ono što je imao prilike da vidi u Crnoj Gori obećavajuće.

On je pokazao interesovanje za izazove sa kojima se susreću predstavnici crnogorske Vlade, posebno u segmentima potpunog usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU.

Veseberg je objasnio da se uloga Evropskog revizorskog suda ogleda u kontroli zakonskog, efikasnog i namjenskog korišćenja sredstava koja stoje na raspolaganju EU.

On je kazao da ta institucija djeluje kao mehanizam inspekcije, odnosno nadzora implementacije politika koje kreiraju ali i praktično sprovode zemlje koje su u procesu pristupanja EU.

Bonus video: