EU za ograničenu vivisekciju

"Evropska komisija smatra da treba ograničiti eksperimente nad životinjama i postepeno ukidati tu praksu ali je još rano govoriti o njenoj potpuno zabrani"
0 komentar(a)
Vivisekcija, Foto: Wikipedia
Vivisekcija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 03.06.2015. 11:53h

Evropska komisija obećala je danas da će ograničiti broj eksperimenata nad životinjama u Evropskoj uniji ocijenivši da je još rano razmotriti mogućnost potpune zabrane kao što traži građanska inicijativa "Stop vivisekciji".

"Evropska komisija smatra da treba ograničiti eksperimente nad životinjama i postepeno ukidati tu praksu ali je još rano govoriti o njenoj potpuno zabrani", navodi se u saopštenju.

Evropska građanska inicijativa (ICE) prikupila je 1,1 miliona potpisa peticije "Stop vivisekciji" i uputila zahtjev EU da ukine eksperimente nad životinjama.

Prema evropskom zakonu iz 2010. godine, upotreba životinja u eksperimentalne svrhe može da bude zamijenjena drugim metodama ukoliko se životinji nanosi veliki bol.

Životinje se najčešće koriste za testiranje ljekova protiv raka, multipleks skleroze, Alchajemrove i Parkinsonove bolesti.

Prema podacima iz 2011. godine, 11,5 miliona laboratorijskih životinja je korišćeno u naučnim eksperimentima.

Bonus video: