Marković: Fokus na sprovođenju donijetih propisa

Marković je kazao da je na Kolegijumu za pregovore, održanom prije sjednice Savjeta, naglašeno da se institucije moraju maksimalno posvetiti obavezama iz strateških dokumenata koji se tiču evropske agende
3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.06.2015. 15:55h

Sprovođenje obaveza iz usvojenih dokumenata evropske agende ključno je u narednom periodu za pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) i dobijanje poziva za članstvo u NATO, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

On je, na sjednici Savjeta za vladavinu prava, kazao da se rad tog tijela intenzivira da bi obaveze iz akcionih planova iz poglavlja 23 i 24 bile ispunjene u zadatim rokovima.

Marković je kazao da je na Kolegijumu za pregovore, održanom prije sjednice Savjeta, naglašeno da se institucije moraju maksimalno posvetiti obavezama iz strateških dokumenata koji se tiču evropske agende.

„Ispunjavanje obaveza iz tih dokumenata, ove godine je ključno je i opredjeljujuće za pozitivan izvještaj o napretku, što će predstavljati snažan potsticaj daljem toku procesa pregovora sa EU“, ocijenio je Marković, koji je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku.

Kako je dodao, ispunjavanje tih obaveza važno je i sa aspekta vladavine prava, u očekivanju poziva u članstvo u NATO krajem godine.

„Tokom ove godine i početkom naredne, očekujemo da ispunimo sva privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, čime ćemo pokazati spremnost za sprovođenje preuzetih obaveza, ali i političku volju za jačanje vladavine prava”, kazao je Marković.

On je kazao da slijedi zaokruživanje normativnog okvira u oblasti vladavine prava, donošenjem nekoliko zakona.

„To je, prije svega, Zakon o dopunama i izmjenama Zakona o krivičnom postupku koji se nalazi u parlamentu i očekujemo njegovo usvajanje u junu“, objasnio je Marković.

On je dodao da je rok za donošenje Zakona o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom kriminalnim aktivnostima kraj ove godine.

Marković je objasnio da su prioriteti i izmjene i dopune zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, manjinskim pravima i slobodama, kao i o edukaciji u pravosuđu i o azilu.

„Uspostavljanje vladavine prava jedan je od ključnih elemenata ukupnog razvoja i napretka crnogorskog društva“, zaključio je Marković.

Pejović: CG prošla kroz intenzivnu saradnju sa EU

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da je Crna Gora prošla kroz intenzivnu saradnju sa EU na adaptaciji planova za poglavlja 23 i 24, nakon čega su, kako je podsjetio, usvojeni novi planovi u februaru.

Slijede, kako je najavio, obaveze u dijelu prvog polugodišnjeg izvještaja po novim adaptiranim akcionim planovima koji će, kako je dodao Pejović, biti usvojeni na Vladi početkom jula.

„Taj izvještaj će, zajedno s prilogom, odrediti kakav ćemo dokument dobiti u oktobru kada Evropska komisija bude ocijenila napredak u svim poglavljima, posebno u oblasti poglavlja 23 i 24“, objasnio je Pejović.

On je najavio da će 22. juna biti održan Savjet za stabilizaciju i pridruživanje u Luksemburgu na kojem će, kako je objasnio Pejović, članovi tog tijela procijenjivati napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava.

Prema njegovim riječima, donošenjem zakona o kojima je govorio Marković, biće zaokružen set od 40 reformskih zakona iz te oblasti za dvije godine.

„Za dvije godine u potpunosti smo reformisali zakonodavnu platformu u Crnoj Gori kada su u pitanju poglavlja 23 i 24“, poručio je Pejović.

Poseban fokus Komisije je na, kako je objasnio, ustanovljenju novih institucija i jačanju postojećih.

„U najvećem fokusu je formiranje Specijalnog državnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, specijalnih policijskih odeljenja i priprema za otpočinjanje rada Agencije za spriječavanje korupcije od prvog januara naredne godine“, zaključio je Pejović.

Bonus video: