Pejović: Cilj je osiguranje boljih uslova za zapošljavanje i unaprjeđenje kvaliteta učenja

Pejović je kazao da je Evropska komisija za sektor obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika opredijelila 28,1 miliona eura i da je pripremljen nacrt Sektorskog operativnog programa za period od 2015 do 2017
1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 02.06.2015. 18:52h

Cilj Sektorskog operativnog programa za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku je osiguranje razvijenog i kohezivnog društva kroz obezbjeđivanje boljih uslova za zapošljavanje i unaprijeđenje kvaliteta učenja, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrija Pejović.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), organizovali su danas javne konsultacije o Nacrtu Sektorskog operativnog programa 2015-2017 za oblast obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike čije se usvajanje, kako je saopšteno iz MVPEI, očekuje do kraja godine.

Pejović je kazao da je Evropska komisija za sektor obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika opredijelila 28,1 miliona eura i da je pripremljen nacrt Sektorskog operativnog programa za period od 2015 do 2017.

„Cilj tog programa je osiguranje razvijenog i kohezivnog društva kroz obezbjeđivanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, unaprijeđenje kvaliteta formalnog, neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalnu inkluziju osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva“, poručio je Pejović.

Operativni program važan je, kako je rekao, naročito u svijetlu nedavnog ispunjenja preduslova za indirektno upravljanje sredstvima komponente četiri-Razvoj ljudskih resursa, u okviru koje će se sprovoditi Operativni program čija je vrijednost 6,5 miliona eura“, objasnio je Pejović.

Podržani su, kako je kazao, brojni reformski procesi važni za kvalitetan nastavak procesa evropske integracije u toj oblasti i realizovani uspješni projekti u okviru Ipe I.

Savjetnik ministra rada i socijalnog staranja, Vladimir Radovanić, kazao je da su značajno veća sredstava za Operativni program 2015-2017 u odnosu na Program za razvoj ljudskih resursa 2012-2013.

„Za područja tržišta rada i povećanja zapošljivosti, sistema obrazovanja, socijalne inkluzije i zaštite, uključujući i tehničku pomoć koja je nužno unaprijediti, doprinos EU je 15,3 miliona EUR, što je skoro trostruko više u odnosu na Program razvoja ljudskih resursa“, objasnio je Radovanović.

On smatra da to upućuje na činjenicu da na Sektorskoj radnoj grupi stoji visok stepen odgovornosti za kvalitet Operativnog programa kada je u pitanju izbor pravih ciljeva, akcija i aktivnosti, ali i po pitanju jasnoće i konciznosti u svim segmentima programskog sadržaja.

Bonus video: