Kongres SDP: Ko god da pobijedi, partija će se podijeliti

Pirova pobjeda o kojoj govori Vujović, odnosi se na rizik s kojim se suočavaju oba kandidata, a to je podjela stranke na dva tabora
26 komentar(a)
Ivan Brajović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2015. 17:00h

Dan uoči Kongresa Socijaldemokratske partije, na kome će delegati lidera birati između aktuelnog predsjednika Ranka Krivokapića i potpredsjednika stranke Ivana Brajovića, analitičari blagu prednost daju Krivokapiću.

Sagovornici TV Vijesti smatraju da će najveći gubitnik u čitavoj priči biti stranka koja će se nakon kongresa neminovno podijeliti.

Urednik agencije MINA, Milan Žugic i direktor CEMI, Zlatko Vujović, ne očekuju ipak skori raskid koalicije sa Demokratskom partijom socijalista, ko god da pobijedi.

Za 25 godina postojanja, na čelu Socijademokratske partije smijenila su se četiri imena- Ilija Vujošević, Ljubiša Stanković, Žarko Rakčević i Ranko Krivokapić.

"Ako se gleda tradicija unutar stranjačkih dešavanja u svim partijama u CG, ako se posmatra unazad 20 godina, uvijek je na tim kongresima kada su bila dva kandidata, pobjeđivao aktuelni lider. Tako, ako sa te strane gledamo, prednost bi imao aktuelni lider SDP", kazao je Žugić.

Vujović cijeni da Krivokapić ima veće šanse, "bez obzira što je da kažemo neizvjesna situacija".

"Međutim, moguća su iznenađenja. Za mene je realno da gospodin Krivokapić potvrdi novi mandat, međutim onda se otvaraju pitanja što nakon toga. Da li će to biti stvarna ili pirova pobjeda“, kaže Vujović.

Pirova pobjeda o kojoj govori Vujović, odnosi se na rizik s kojim se suočavaju oba kandidata, a to je podjela stranke na dva tabora.

„S obzirom da se radi o velikoj podjeljenosti, mislim da će njima obojici, najveći problem biti da sačuvaju SDP, da ona ostane jedinstvena", navodi Žugić.

Vujović smatra da je izvjestan scenario da se pokuša neka konsolidacija "jer i jedna i druga strana je svjesna, da podjelom svi gube."

"To će biti dvije marginalne politčke partije. Međutim, s obzirom na sve što se dešavalo, na jednu prljavu kampanju koja se vodila na obezbjeđivanje većine na kongresu, lično vjerujem da će to biti gotovo nemoguće", smatra Vujović.

I dok jedinstvo SDP visi o koncu, Žugić i Vujović su saglasni da ni Brajović, ali ni Krivokapić, neće dovoditi u pitanje opstanak koalicije sa DPS-om, makar ne do zvaničnog poziva u NATO.

„To je teško vjerovati. Iz prostog razloga što su to stalno insistirali i što bi to značilo potpuno odustajanje Krivokapića od svog partijskog programa. To znači da je on spreman, da kažemo, radi nekih većih šansi na izborima da sruši evroatlantske integracije. Ja lično vjerujem da on iskreno vjeruje u evroatlantske integracije i da to neće uraditi“, kaže Vujović.

Sličnog mišljenja je i Žugić.

"Između DPS i SDP na državnom nivou neće biti nekih velikih promjena, pa makar da će nastvaiti da funkcionišu u nekom tehničkom smislu. Do jeseni, očekuje se odluka o NATO-u, tako da su to neke stvari koje će držati te dvije stranke na okupu“, zaključuje Žugić.

Delegati osmog kongres SDP-a, njih 363, osim novog lidera, biraće i članove Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Statutarne komisije.

Bonus video: