Kolašin: Crnogorski i bosanski spasioci održali pokaznu vježbu

Cilj vježbe, kojom je simuliran požar na otvorenom, koji ugrožava naselja i u kojem ima povrijeđenih, bio je da se testira crnogorski protivpožarni sistem. U vježbi su učetvovali avio-helikopterska jedinica MUP-a, kolašinski Crveni krst Crne , Zavod za hitnu medicinski pomoć i 44 spasioca - 24 iz naše države i 20 iz Bosne i Hercegovine (BiH)
205 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2015. 15:45h

U susret ljetnjoj sezoni koja sa sobom nosi povećan rizik od požara u Kolašinu je organizovana vježba pod nazivom „Gašenje šumskih požara“. To je dio projekta „Prekogranična zaštita od požara“, koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Pored Direktorata za vanredne situacije , u tom projektu, čija je vrijednost 225. 000 eura, učestvuje ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro) i Institut za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva.

Cilj vježbe, kojom je simuliran požar na otvorenom, koji ugrožava naselja i u kojem ima povrijeđenih, bio je da se testira crnogorski protivpožarni sistem. U vježbi su učetvovali avio-helikopterska jedinica MUP-a, kolašinski Crveni krst Crne , Zavod za hitnu medicinski pomoć i 44 spasioca - 24 iz naše države i 20 iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Podsjećajući da crnogorski sistem zaštite i spsavanja ima dva nivoa, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsada Mulića kazao je da je današnja vježba pokazala odličnu spremnost svih onih koji treba da štite od požara.

“Na prvom nivou u vanrednim situacijama reaguju lokalne službe zaštite I spasavanja, a državni nivo se uključuje preko “Centra 112” (jedinstven evropski broj za reagovanje u slučaju vanrednih situacija), kad one ne mogu same da uspješno obave posao. Takav scenario je prikazan I na vježbi, pa se uključio Direktorat sa svojom avio helikopteskom jedinicom . Prema scenariu vježbe, požar je prijetio i nasljeljima, bilo je i povrijeđenih, pa je agažovana i Hitna pomoć, volonteri kolašinskog Crvenog krsta i Uprva policije- objasnio je on.

Mulić tvrdi da Direktorat spremno dočekuje sezonu požara koja je počela juče, te da su „avioni servisirani, završene doobuke za pilote i ostavarena dobra saradnja sa drugim službama i institucijama, koje su uključene u sistem zaštite od požara“.

U prekograničnom projektu „Gašenje šumskih požara“, sa crnogorske strane uključene su lokalne službe zaštite i spasavanja iz Nikšića, Pljevalja, Plužina, Šavnika i Žabljaka. Projekat se u BiH realizuje u opštinama Mostar, Jablanica. Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća, Foča i trebinje. Sertifikate nakon obuke , koju su obavljali spasioci iz državne uprave zaštite i spašavanja iz Hrvatske , dobila su 44 spasioca iz tih opština. Njihovim službama, takođe, u okviru projekta, biće dodijeljena i oprema u vrijednosti od 96. 000 eura.

Galerija

Bonus video: