OČEKIVANO?

Nijedna crnogorska kompanija nije među 50 najjačih na Balkanu

I u Uniji poslodavaca problem vide u strukturi crnogorskog tržišta zbog čega kako kažu i ne možemo da se takmičimo sa velikim gigantima
167 pregleda 4 komentar(a)
Željezara, Foto: Screenshot (YouTube)
Željezara, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.10.2018. 17:54h

Među Top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi za 2017. godinu nema nijedne crnogorske, a nijesu uspjele da se plasiraju ni među 50 najboljih u regionu Zapadnog Balkana, pokazuju podaci Međunarodne kompanije za kreditno osiguranje Kofas.

Iako su na listi svoje mjesto obezbijedile dvije zemlje regiona Srbija i Hrvatska, u Ministarstvu ekonomije nijesu iznenađeni što iz male zemlje kakva je Crna Gora nema kompanija koje bi u ovom trenutku mogle parirati konkurenciji.

"Ne mislim da su kategorije na osnovu kojih je finalizovana rang lista za nas i našu zemlju toliko značajne dakle mi bi se više fokusirali na veći broj manjih privrednih subjekata u Crnoj Gori čine mikropreduzeća tako da negdje ima i logike i smsila da jedna mala zemlja kao što je Crna Gora još nema kompanije koje bi se mogle naći na ovoj listi", smatra Radosav Babić iz Ministarstva ekonomije.

I u Uniji poslodavaca problem vide u strukturi crnogorskog tržišta zbog čega kako kažu i ne možemo da se takmičimo sa velikim gigantima.

"Ukoliko pogledate strukturu kompanija koje su se našle u izvještaju to su one iz sektora industrije. U Crnoj Gori sektor industrije nije razvijen . Treba razmišljati kako kreirati poslovni ambijent, a to je sigurno onaj koji treba da bude obilježen sa što manje taksi, sa što manje parafiskalnih nameta, opterećenja za poslodavce ukoliko želimo da imamo nova preduzeća", kaže Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca.

U Asocijaciji menadžera Crne Gore smatraju da je u Crnoj Gori trenutno vrlo teško biti dovoljno veliki da bi mogli da se poredimo sa kompanijama iz većih zemalja i razvijenijih industrija, ali kako dodaju, nakon pristupanja EU, steći će se uslovi za brži rast ekonomije.

''Sigurno je da će pojedine domaće kompanije u tom procesu naići na odredjene izazove, gdje će od njihove spremnosti u prevazilaženju tih izazova, kao i spremnosti za kvalitetno prilagodjavanje novim poslovnih okolnostima, zavisiti u kojoj mjeri će uspjeti da se kvalitetno pozicioniraju i ostvare rast", saopšteno je iz Asocijacije menadžera.

Kako bi se crnogorske kompanije sto prije nasle na ovakvim listama iz Ministarstva ekonomije poručuju da će raditi na privlačenju stranog kapitala sto vide kao ključ uspjeha.

"Investitor ukoliko uloži određena sredstva u iznosu od 250 hiljda eura ili 500 hiljada zavisi o kojoj opštini je riječ i otvori minimum 10 odnosno 20 radnih mjesta može dobiti finansijsku pomoć od strane države u iznosu od 3 do 10 hilada eura po zaposlenom. To je izuzetno atraktivan program koji uz druge može pomoći kompanijama kako domaćim tako i stranim da se u narednih nekoliko godina nađu na listi", navodi Babić.

Ubjedljivo najvise kompanija na ovoj listi ima Poljska, čak 175, a za njom su Mađarska, Češka i Rumunija.

Preporučujemo za Vas