Premošćavanje barijera: Crkve dostupne osobama sa invaliditetom

Vrijednost projekta, koga EU finansira sa 85 odsto sredstava, je preko 155.000 eura, a nosioci su Savez udruženja paraplegičara Crne Gore (SUPCG) i Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja, sa partnerima Srpskom pravoslavnom opštinom Nikšić i Opštinom Bileća
106 pregleda 3 komentar(a)
premošćavanje barijera, Foto: Svetlana Mandić
premošćavanje barijera, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.05.2015. 13:28h

Zahvaljujući projektu "Premošćavanje barijera, duh partnerstva" Saborna i crkva Sv. Petra i Pavla u Nikšiću, kao i manastir u Župi, biće dostupni osobama sa invaliditetom (OSI). U sklopu projekta, koga finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, u Sabornom hramu biće urađena pristupna rampa, dok će druga dva vjerska objekta dobiti mobilne rampe.

Vjerski objekti koji će u BiH biti prilagođeni osobama sa invaliditetom su Saborna crkva Sv. Save i Obradovića džamija u Bileći, kao i manastir Duži koji je udaljen 15 kilometara od Trebinja.

Vrijednost projekta, koga EU finansira sa 85 odsto sredstava, je preko 155.000 eura, a nosioci su Savez udruženja paraplegičara Crne Gore (SUPCG) i Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja, sa partnerima Srpskom pravoslavnom opštinom Nikšić i Opštinom Bileća.

Nataša Borović, predsjednica SUPCG-a, na konferenciji za novinare organizovanoj ispred Sabornog hrama, kazala je da je cilj projekta povećanje društvene povezanosti u prekograničnom regionu podizanjem svijesti o pitanjima vezanim za osobe s invaliditetom i prilagođavanje kulturnih i vjerskih objekata kako bi se povećala njihova pristupačnost za OSI.

Pored prilagođavanja pomenutih vjerskih objekata projektom, koji je počeo da se realizuje u aprilu ove godine i trajaće 12 mjeseci, prema riječima Borović planirani su treninzi za profesionalce u oblasti fizičke pristupačnosti i planiranja prostora u Nikšiću i Trebinju, dva prekogranična kulturno-vjerska događaja na kojima će učestvovati osobe s invaliditetom, potpisivanje memoranduma o saradnji, sprovođenje ankete u Nikšiću, Trebinju i Bileći o izazovima sa kojima se susreću OSI, kao i promocija dokumentarnog filma o osobama sa invaliditetom i njihovim vjerskim i kulturnim potrebama.

Đakon Konstantin Dojić kazao je da se ideja o projektu rodila 2013.godine kada je više osoba sa invaliditetom izrazilo želju da im se obezbijedi pristupačnost kako Sabornom hramu tako i Parohijskom domu u kome se često organizuju kulturna dešavanja.

"Što se tiče Saborne crkve radi se o rampi koja će omogućiti najširem spektru osoba sa slabom pokretljivošću da uđu u hram i to će biti omogućeno u skladu sa uslovima koje izdaje Uprava za zaštitu kulturnih dobara", kazao je Dojić.

Podsjetio je da 30 odsto crnogorskog bruto dohotka dolazi od turizma, kao i da dosta kulturnih dobara, u koje spadaju i vjerski objekti, nije prilagođeno osobama sa invaliditetom.

"Kada kulturna dobra u koja spadaju naše svetinje uđu u mapu pristupačnosti za inostrane turiste među kojima ima i osoba sa invaliditetom to će biti dobar znak i tada će se turisti osjećati slobodnije da dođu", kazao je Dojić.

Mijat Šarović, izvršni direktor Udruženje „Sunce nam je zajedničko“, kazao je da se osobama sa invaliditetom u bivšoj Jugoslaviji pristupalo isključivo sa medicinskog aspekta, ali da je zadnjih 15.godina uključen i socijalni model, dok su prava na sportski i kulturni život još uvijek relativno zapostavljena.

"Ovaj projekat je i razvijen u tom pravcu da se pokaže da i osobe sa invaliditetom imaju pravo na kulturni i vjerski život", kazao je Šaranović.

Bonus video: