Mandić: Protesti opozicije možda krenu sa sjevera

"Većina građana Crne Gore je ne ivici gladi, mislimo da je momenat za promjene u potpunosti sazreo"
113 pregleda 50 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2015. 17:43h

Funkcioner Demokratskog fronta i lider NOVE Andrija Mandic poručio je da će se uskoro znati datum i način organizovanja protesta u Crnoj Gori, u cilju formiranja prelazne vlade i pripreme novih izbora.

U intervjuu televiziji Vijesti Mandić je saopštio kako je važno i da opozicione partije odluče jesu li za proteste, ističući da su one na potezu, ako su spremne da se zajednički bore za isti cilj. Otkriva i da je formiran Fond za proteste, u koji će i sami poslanici izdvajati novac za njihovu organizaciju.

"Obilazeći gotovo sve krajeve Crne Gore i pojašnjavajući građanima kako zamišljaju proteste kojima bi se izborili za prelaznu vladu, a koja bi potom organizovala, kako kažu, prve fer izbore, u Demokratskom frontu dobili su povratnu informaciju. Ljudi kažu da je važno da protesti budu dobro organizovani, da oni budu istrajni, da budu precizno osmišljeni u svakom dijelu i da se odabere pogodan momenat koji će zadovoljiti sve uslove", rekao je Mandić.

Taj monenat, odnosno početak održavanja protesta, uskoro bi trebalo da odrede glavni odbori članica Fronta.

"Ja bih volio da protesti počnu odmah, ali uzimajući u obzir ovo što čujemo sa terenu, mi ćemo uskoro na sjednicama glavnih odbora utvrditi datum početka protesta, odnosno utvrdićemo nadležno tijelo koje će donijeti tu odluku. Ne mogu sada okvirno da kažem da li će to biti početkom juna, da li sredinom juna, ili u septembru, to zavisi od građana, koji treba zajedno sa nama da se izbore za slobodu koja je neophodna Crnoj Gori", naveo je Mandić.

Budući da su prelaznu vladu zahtijevali zajedno sa ostatkom opozicije, Mandić poručuje kako bi bilo važno da i ostale opozicione partije na svojim organima odluče jesu li za proteste.

"Ako neko želi da koristi te metode dobro bi bilo da znamo da je spreman i mi bismo rado sa njim razgovarali. Ako mi sada treba naše kolege iz opozicije da ubjeđujemo da je dobro da protestuju zajedno sa nama, a oni da nam postavljaju uslove hoćemo ako vi uradite ovo, ili imate zahtjev taj i taj, mislim da onda to nije dobra put".

Mandić je optimista da će se, kako kaže, za isti cilj boriti zajedno. Ipak, za opozicione kolege ima poruku:

"Mislim da će se pridružiti, i dobro je da zajedno radimo, ali ovo je prvi put da neko iz opozicije prosto ne želi da trazi saveznike kako bi se podijelila odgovornost za eventualni uspjeh ili neuspjeh. Nama nije potrebno da dijelimo odgovornost sa bilo kim, mi bismo voljeli da zajedno radimo sa cijelom opozicijom, ali to ne zavisi od nas, to zavisi od opozicije da li je i ona spremna na ovaj metod borbe", rekao je Mandić.

O načinu organizovanja protesta još se razmišlja. Odlučeno je međutim da poslanici Fronta izdvoje novac kako bi se, između ostalog, obezbijedio prevoz za sve koji žele da ih podrže.

"Možda će početi baš sa sjevera, ali još nijesmo donijeli odluku. Ono što je važno mi smo na predsjedništvu DF donijelu odluku o formiranju fonda za proteste, gdje ćemo od vlastitih sredstava pokušati što je moguće veći iznos da možemo da pomognemo svima onima koji žele da zajedno sa nama učestvuju na protestima. Većina građana Crne Gore je ne ivici gladi, mislimo da je momenat za promjene u potpunosti sazreo", poručio je Mandić.

Bonus video: