Marojević: Problematično je da imamo poslodavace, koji godinama igraju prevarantsku igru sa državom

Tako predućeća bez imovine i kapitala odlaze u stečaj i država ne može da naplati poreze i doprinose
339 pregleda 2 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Printscreen
Novac, pare, Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.09.2018. 18:02h

Koliko država gubi novca zbog neefikasne naplate poreza preduzeća u stečaju i likvidaciji, najbolje pokazuje posljednji izvještaj DRI.

Po podacima Poreske uprave, poreski dug preduzeća u stečaju i likvidaciji, na kraju prošle godine, iznosio je nesto preko 95 miliona eura. Međutim, za posljednjih pet i po godina, drzava nije uspjela da naplati cak 77 miliona eura od ovih preduzeća. Ukupno je od preduzeća u stečaju, od 2013. do prošle godine, naplaćeno tek nešto preko devet miliona.

To je svega 10 odsto naplaćenog duga a revizori su zaključili da je to rezultat zakašnjelog pokretanje stečaja i nedovoljno efikasnih mjera naplate. Bivsi ministar finansija i poslanik SDP-a u ovome vidi dvije stvari po građane.

"Da je u proteklih nekoliko godina 77 miliona eura njihovog novca otislo u privatne džepove s jedne strane, i sa druge, prijeti nam opasnost da će i tih 95 miliona novca građana CG takođe propasti, odnosno da je već pošlo u nečije privatne dzepove", kazao je bivši ministar finansija Raško Konjević.

Ni u sindikatima nijesu iznenađeni nalazima revizora.

"Problematično je da imamo veliki broj poslodavaca koji godinama igraju, ja bih rekao jednu prevarantsku igru sa državom, na štetu države i građana. Ti poslodavci izvlače kapital iz preduzeća, preseljavaju ga u druga preduzeća, imamo situaciju da poslodavci imaju preduzeća, onoliko koliko imaju članova porodice", kazao je Aleksa Marojević iz Unije slobodnih sindikata.

Tako predućeća bez imovine i kapitala odlaze u stečaj i država ne može da naplati poreze i doprinose.

"Veliki gubitnici su i radnici iz razloga što recimo preko Fonda rada mogu da naplate samo 6 mjeseci svojih potrazivanja, sve preko toga ostaje nenaplaćeno i nemaju penzijski staž", kazao je Marojević.

"Aktuelna je rasprava o deficitu Fonda PIO i novom zakonu o PIO gdje se deficit procjenjuje negdje na 100 miliona - jedan dio deficita je otišao u privatne džepove, kroz neefikasnost državnih organa", rekao je Konjević.

Rješenje je, poručuje Konjević, jednostavno - primijeniti zakon, a ne tolerisati firme – dužnike.

"Ako ona mjesec, ili dva, ne uplaćuje te doprinose, morate automatski djelovati onim što zakon dozvoljava - prinudnom naplatom ili obezbjeđenjem tih sredstava, a ne ovako - da dozvolitze da taj poreski dug naraste nekoliko miliona" rekao je Konjević.

Revizori su u izvještaju dali preporuke Poreskoj upravi kako da spriječi ovakvu štetu u budućnost,i a iz uprave je saopšteno da će ih primijeniti.

Bonus video: