Ne propustite dokumentarni film "Crna Gora i Veliki rat"

Ovo jednočasovno ostvarenje obrađuje temu Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, a njegova sedmomjesečna izrada podrazmijevala je obradu dijela materijala iz posjeda Crnogorske kinoteke, kao i materijala koji su za potrebe filma pribavljeni iz arhiva u Beču i Moskvi
463 pregleda 12 komentar(a)
Crna Gora i Veliki rat, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Crna Gora i Veliki rat, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.05.2015. 08:46h

Dokumentarni film "Crna Gora i Veliki rat", u režiji Andra Martinovića i Branka Baletića, biće emitovan večeras u 20 časova na Televiziji VIjesti.

Ovo jednočasovno ostvarenje obrađuje temu Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, a njegova sedmomjesečna izrada podrazmijevala je obradu dijela materijala iz posjeda Crnogorske kinoteke, kao i materijala koji su za potrebe filma pribavljeni iz arhiva u Beču i Moskvi.

Scenarista filma je Niko Martinović, obradu slike uradili su Vladimir Vučinić i Ana Đurković, stručni saradnik za animaciju je Aleksandar Berkuljan, organizatori Milena Čaran i Aleksandra Cerović, dizajner tona Jovo Kljajić, narator Branimir Popović, kompozitor Leo Đokaj, montažer Milo Lekić, a saradnik na filmu Nemanja Bečanović.

"Ovaj projekat, u kojem su učestvovali svi zaposleni u Kinoteci, kao i neophodni saradnici van ove kuće, izuzetno je važan dokument za naše društvo jer u kratkom pregledu bilježi sve relevantne trenutke iz naše istorije skrajnute od šire javnosti, a neophodne za stvarno istorijsko i naučno vrednovanje tog perioda, o čemu će svjedočiti i novo pronađeni filmski materijal", navode autori filma "Crna Gora i Veliki rat".

Film je finansiran posredstvom Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2014. godinu koji realizuje Ministarstvo kulture.

Film "Crna Gora i Veliki rat" biće prikazan večeras od 20 časova samo na TV Vijesti.

Bonus video: