Protiv podjela kroz djela

Opozicionari poručuju da su spremni da na pomirenju rade zajedno
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.05.2015. 18:21h

Podjele su, manje ili više, prokletstvo većine balkanskih država, a od toga nije pobjegla ni Crna Gora.

Zato kao jedan od temeljnih principa svog političkog djelovanja crnogorski opozicionari uvijek ističu – pomirenje.

Najmladja politička partija Demokratska Crna Gora, slično kao ostale opozicione, jasno ističe jedan od osnovnih ciljeva svog djelovanja.

"U proces pomirenja mora da se uđe odmah", rekao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić

To je, smatraju opozicionari, nužno kako bi mogli da ostvare svoj osnovni cilj - smjene vlast. Navodeći da brojne podjele građana izaziva upravo vlast, iz Demokratskog fronta i DEMOS-a objašnjavaju na šta konkretno misle kad kažu pomirenje.

"Mi smo primijetili da je najefikasniji vid koji su do sad uspjeli da odrade u podjelama onaj na Crnogorce i Srbe u Crnoj Gori i krenuli smo - kao osnovni vid pomirenja u crnogorsko-srpsko poimirenje", rekao je Slaven Radunović iz Demokratskog fronta.

Goran Danilović iz Demosa je naveo da je to suštinski međunacionalno pomirenje.

"Mi vjerujemo da je ono narušeno od vremena 90-ih, poja.ano 2006. Moramo kao odgovorno društvo otvoriti i zatvoriti ta naša domaća poglavlja, tu priču o fašizmu, antifašizmu", rekao je Danilović

U Demokrastkoj Crnoj Gori, pak, smatraju da su podjele u Crnoj Gori uglavnom vještačke. Zato, kroz svoj koncept pomirenja, pozivaju na iskrenost.

"Ne možete se vi deklarativno zalagati za pomirenje, a svako malo predstavljati pogodnog partnera onima koji produkuju podjele, inicirajući i vi neku blokovsku, ili bilo koju drugu podjelu. Kada god neko pitanje ili eskalira na ekonomskom planu, polju vladavine prava, nerasvijetljenog ubistvo odmah se nađe pogodna špica", rekao je Bečić

Za Građanski pokret URA - nacionalno, vjersko, pa i političko pomirenje u Crnoj Gori je neophodno kako bi donosioci odluka bili racionalni prilikom rješavanja nagomilanih problema u društvu.

"Kada bismo mi bili društvo koje nije podijeljeno onda bi mnogo manje bilo važno i ko obnaša vlast i ko obnaša opoziciju i ko je predstavnik koje opcije, mislim da bi pobijedila ta racionalnost. U ovom momentu mi živimo pretpolitičko doba, iracionalno, spremni da se prije dohvatimo sjekire, nego pera, i to je nešto na čemu treba raditi", rekao je Dritan Abazović iz građanskog pokreta URA.

Opozicionari poručuju da su spremni da na pomirenju rade zajedno.

Bonus video: