Sačuvati ljude koji se ne plaše i misle slobodno

“Svaka zemlja treba imati specijalo dizajnirane vijesti za izvještavanje iz Brisela” rekla je ona
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2015. 13:19h

Novinari treba da objasne proces evropskih integracija, poručeno je na konferenciji “Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona”.

Član Odjeljenja za reformu javne uprave i medije, Delegacije EU Patrik Šmelcer kao alternativu za države Zapadnog Balkana kako bi dobili podršku predlaže reformisanje.

„Izvještavanje o EU možda nije tako teško kao što 'birokratsko čudovište' može da izgleda u početku, ukoliko se počnu ljuštiti njegovi slojevi i o tome izvještavati“, kazao je on.

Dopisnica više regionalnih medija iz Brisela Ines Sabalić istakla je da svaka zemlja ima svoj vlastiti put prema EU.

“Svaka zemlja treba imati specijalo dizajnirane vijesti za izvještavanje iz Brisela” rekla je ona.

Sabalićeva je naglasila da je bila dopisnica “Vijesti”, te da joj je to bilo najbolje iskustvo kada je u pitanju izvještavanje iz Brisela.

Da je izvještavati iz Brisela teško ali da je i to puno lakše nego nemati nikoga tamo ocijenio je dopisnik iz Brisela dnevnih novina “Koha Ditore” i „Jutarnjeg lista” Augustin Paljokaj.

“Posebno mi je žao što nema nikoga ko bi izvještavao iz Crne Gore posebno s obzirom da je ova država koja pregovara o ulasku u EU”, dodao je on.

Novinar nezavisnog dnevnika “Vijesti” Neđeljko Rudović je kazao da je misija novinara u prosecu integracija da jednostavnim rečnikom građanima objasne kuda ide Crna Gora i kako će stvari stojati nakon ulaska u EU.

“EU nam je potrebna kada su u pitanju ljudska prava i slobode... Najvažnije je sačuvati ljude koji se ne plaše i misle slobodno”, istakao je Rudović.

On smatra da je neophodno da bar javni servis ima dopisnika iz Brisela, te da je čudno što dopisnik ne postoji s obzirom na to da smo u statusu pregovora.

Konferenciju su organizovali Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa Daily Press Vijesti, u okviru realizacije projekta „EU vijesti – informiši se!.

Galerija

Bonus video: