Dalji put Aerodroma: Odluka zavisi isključivo od poslanika DPS

U SD-u, koji se protivi davanju aerodroma na koncesije, očekuju da u Vladi ozbiljno razmotre sugestije koje su iznosili do sada
160 pregleda 15 komentar(a)
aerodrom Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
aerodrom Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.09.2018. 17:38h

Socijaldemokrate vjeruju, da će njihov veći koalicioni partner imati razumijevanja za njihovu incijativu, da pred matičnim odborom poslanici saslušaju najodgovornije i najpozvanije osobe, koje predlažu, da se crnogorski aerodromi daju na koncesije, radi boljeg poslovanja.

Podnosilac inicjative, i član odbora za ekonomiju, Boris Mugoša, kaže da je od predsjednika odbora Predraga Sekulića dobio odgovor, da će se na sjutrašnoj sjednici tog tijela, dogovoriti oko konkretnih poteza.

„Vjerujem da je to nešto što svima nama odgovara. Ovo je toliko važno strateško pitanje, da na toj sjednici, gdje sam ja predložio da budu sve važne karike u sistemu izvršne vlasti- a to je da budu ministra, predsjednik borda direktora, i izvršni direktor, gdje ćemo zajedno ukrstiti određene argumente, i razgovarati o pojedinim dilemama koje su otvorene tokom javne rasprave“, kazao je Mugoša (SD).

U Vladi, odnosno ministarstvu saobraćaja trenutno pripremaju izvještaj sa upravo završene javne rasprave. Daljom dinamikom, predviđeno je da se uradi konačni koncesioni akt, koji bi, kako nam je rečeno iz ministasrtva, trebalo da uvaži određene prijedloge i susgestije, koji su se čuli na javnoj raspravi. Zatim tokom oktobra slijedi prekfalifikaciona faza, dok bi period oktobar-decembar bio rezrevisan za fazu finalnih ponuda zainteresovanih koncesionara.

U SD-u, koji se protivi davanju aerodroma na koncesije, očekuju da u Vladi ozbiljno razmotre sugestije koje su iznosili do sada.

„Mi smo postavili oko 20-tak jasnih i preciznih pitanja predlagačima toga akta. Očekujemo da će biti izvještaj sa javne rasprave, gdje pretpostavljamo da će biti odgovori na naše dileme, koje smo javno iznijeli. Nakon toga, kada dobijemo konačan akt, jer je ovo još uvijek nacrta koncesionog akta, i ugovora o koncesiji, biće prilike da razgovaramo i o tome“, navodi Mugoša.

Socijaldemokrate svoj zahtjev da se o eventualnom davanju aerodroma na koncesije, izjasi Skupština, pravdaju time, da se radi o strateški važnom državnom resursu. Ne znaju da li će u ovom svom zahtijevu imati podršku ostalih kolega.

U Skupštini su juče predstavnici vlade poslanicima predstavili svoju ideju o koncesijama ali su se pojavili samo predstavnici vladajuće koalicije i SDP-a. Kako saznajemo, pitanje je da li će se iko od opozicionih poslanika uopste pojaviti na evetualnom konusltativnom saslušanju, jer kako kažu – ostaviće kolacionim partnerim da se međusobno dogovore ili ne dogovore, oko ovog pitanja.

Bonus video: