Bez slobodnih medija demokratski proces ne bi mogao da napreduje

Kamarata je rekao da izvještaji o napretku moraju biti što jasniji i razumljiviji i da je zato bitna pomoć onih koji su specijalizovani za komunikacije i informacije kako bi se preveo taj „suvi jezik“ u priče razumljive građanima
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2015. 13:04h

Demokratski proces ne bi mogao napredovati, bez slobodne i pluralistične medijske scene, a novinari o izvještajima o napretku kada su u pitanju Evropske integracije treba da pišu razumljivo kako bi građanima približili proces integracija, ocijenjeno je na konferenciji “Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona”.

“Informacije su moć, a u demokratskim društvima moć mora da dolazi od građana zato im treba pružiti prave informacije kako bi donosili kvalitetne odluke”, poručio je šef političkog sektora Delegacije Evropske unije (EU) Alberto Kamarata.

On je istakao da evropske integracije građanima treba da budu razumljiv proces, jer je pitanje informacija u srži reformskog procesa.

“Izvještaji o napretku moraju biti što jasniji i razumljiviji i zato je bitna pomoć onih koji su specijalizovani za komunikacije i informacije kako bi se 'suvi jezik' približio građanima”, naglasio je Kamarata.

Koordinatorka programa za EU integracije Centra za građansko obrazovanje Ana Vujošević istakla je da prizemni napadi na predstavnike medija i nevladinih organizacija, bilo da stižu kroz iskonstruisane afere, pokušaje diskreditacije, kafkijanske procese, ili kroz fizičke napade i uništavanje imovihne pojedinih medija, neće ni u čemu poljuljati jasnu volju i cilj najprosperitetnijeg dijela crnogorskog društva.

“Suštinski problem su slabe institucije pritisnute neprimjerenim političkim uticajem, nemoćne da do kraja procesuiraju i adekvatno kazne sve koji rade ne samo protiv civilnog društva već protiv budućnosti Crne Gore. Uloga nezavisnih medija i NVO mora biti adekvatno priznata od državnih institucija”, kazala je Vujoševićeva.

Izvršni direktor nezavisnog dnevnika Vijesti Željko Ivanović očekuje da će se u Zapadnom Balkanu pooštriti standardi kako bi se društvo promijenilo i kako bi zaslužili članstvo u EU.

On je istakao da živimo u demokratiji dobijenoj 90ih godina, a mediji koji su tada nastali su ili nestali ili marginalizovani.

“Diplomatski i politički izvještaji, realno prikazuju situaciju, koliko i mediji. Odnosno koliko oni zataškavaju, ili minimiziraju probleme toliko to radi i značajan broj medija“, kazao je Ivanović i dodao da rado citira jednu od najvećih eksperata za medije u regionu Snežanu Milivojević koja je ranije kazala da “mediji koji su uspjeli da prežive diktaturu nijesu uspjeli da prežive demokratiju”.

Konferenciju su organizovali Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa Daily Press Vijesti, u okviru realizacije projekta „EU vijesti – informiši se!.

Galerija

Bonus video: