NATO i EU jačaju saradnju

"Svuda oko nas su izazovi koji nas ujedinjuju. Mi smo drugačiji po svojoj prirodi, ali delimo iste vrednosti ", kazala je Mogerini
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Federika Mogerini, Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.05.2015. 10:27h

NATO i EU su danas saopštili da žele da ojačaju saradnju zbog novih prijetnji koje proizlaze iz agresivne politike Rusije u bivšim sovjetskim republikama i sukoba južno od granica NATO saveza.

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbjednost Federika Mogerini je na sastanku ministara spoljnjih poslova zemalja članica NATO u Antaliji, u Turskoj, izjavila da su EU i NATO dvije organizacije različite po svojoj prirodi, ali da se suočavaju sa sličnim izazovima.

Ona je rekla da će dvije strane razgovarati o tenzijama u odnosima sa Rusijom zbog situacije u Ukrajini i krize južno od granica NATO u trenutku kada se EU suočava sa prilivom imigranata iz Libije.

"Ono što je za nas izuzetno značajno jeste snažna saradnja, naročito kada se radi o razmeni informacija i o novoj vrsti pretnji svuda oko nas. Svuda oko nas su izazovi koji nas ujedinjuju. Mi smo drugačiji po svojoj prirodi, ali delimo iste vrednosti ", kazala je ona.

Odgovarajući na kritike da je EU spora u odgovoru na situaciju u svom sopstvenom susedstvu, Mogerini je rekla da je EU "svesna da treba da ojača kapacitet odgovaranja na krize".

Ona je istakla da, za razliku od NATO, "to ne znači neminovno vojni pristup".

"Ali ne možemo isključiti vojni aspekt svog rada", dodala je Mogerini.

Generalni sekretar NATO, general Jens Stoltenberg, izjavio je da se NATO suočava sa "evoluirajućim" izazovima istočno i južno od svojih granica.

Kritikujući Moskvu zbog aneksije Krima i mešanja u unutrašnja pitanja U krajine, on je kazao da Rusija, koja se ponaša sve agresivnije, koristi silu da menja granice i zastrašuje susede.

"Razgovaraćemo o dugoročnim strateškim posledicama izazova sa kojima se suočavamo i o tome kako NATO može u saradnji sa našim partnerima i EU da se suoči sa njima", dodao je on.

Stoltenberg je, takođe, rekao da će se NATO truditi da poboljša kapacitet za "hibridno ratovanje".

Bonus video: