Pejović: Crna Gora usklađena sa stavovima EU

Crna Gora iskazala spremnost da aktivno i u potpunosti učestvuje u Zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici Unije, kazao je Pejović
105 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 13.05.2015. 14:35h

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je u Beogradu na konferenciji „Zajednička vanjska i sigurnosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji“ koju je organizovao Centar za međunarodne i bezbjednosne poslove. Obraćajući se učesnicima skupa, u okviru panela: Aktuelni izazovi i pozicija država Zapadnog Balkana, Pejović je istakao da su vanjskopolitički prioriteti Crne Gore, članstvo u EU i NATO, međusobno povezani i komplementarni.

Naglasio je, kako se navodi u saopštenju MVPEI, da je, među osamnaest poglavlja koja smo dosad otvorili i 31. Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, gdje se Crna Gora u velikoj mjeri uskladila s evropskim propisima iz ove oblasti i koje je otvorila juna 2014.

Govoreći o globalnom stanju u oblasti bezbjednosti, glavni pregovarač je istakao da situacija u Ukrajini ukazuje na suočavanje s najdubljom krizom na tlu Evrope, nakon hladnog rata i predstavlja poziv za buđenje država EU i NATO i preispitivanje koncepta evropske odbrambene politike i kapaciteta.

„Crna Gora se od izbijanja ukrajinske krize, polazeći od svoje evropske orijentacije i statusa zemlje kandidata koja je duboko u trećoj godini pregovaračkog procesa pristupanja za članstvo u EU, čvrsto i bez oklijevanja pridružila zajedničkoj poziciji EU, njenoj politici. Odnosno jasno se odredila prema zajedničkim vrijednostima koje dijelimo i njegujemo, a koji su u skladu s državnim interesima i prioritetima crnogorske vanjske politike“, istakao je Pejović.

U saopštenju se ističe da je Crna Gora iskazala spremnost da aktivno i u potpunosti učestvuje u Zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici Unije.

"U tom pravcu smo u potpunosti usklađeni sa stavovima EU i posvećeno radimo na zaokruživanju pravnog okvira i institucionalnih struktura neophodnih za njihovo sprovođenje", naveo je glavni pregovarač.

Glavni pregovarač je prenio da Crna Gora ostvaruje kontinuirani dijalog sa zemljama Istočnog partnerstva, fokusiran na produbljivanje političkih, ekonomskih i kulturnih veza. U cilju promovisanja napretka regiona u procesu evropske integracije, Crna Gora je kao članica brojnih regionalnih inicijativa, inicirala osnivanje Zapadnobalkanske šestorke koja ima za cilj jačanje regionalne saradnje u oblasti evropske integracije.

Bonus video: