IŠČEKUJE SE IZVJEŠTAJ PROSVJETNE INSPEKCIJE

Djeca iz Mataruga nastavu pohađala u Vrulji, roditelji: Tako će biti dok Marković ne bude smijenjena

Direktorica kaže da očekuje da će se situacija prevazići jer je prihvatila predloge roditelja
209 pregleda 3 komentar(a)
OŠ Mile Peruničić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
OŠ Mile Peruničić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 11.09.2018. 18:10h

Roditelji učenika Osnovne škole "Mataruge" u pljevaljskom selu Mataruge ni danas nisu dozvolili djeci da idu na nastavu u matičnu školu već su djeca prisustvovala nastavi u školi u Vrulji, sedam kilometara udaljenoj od Mataruga.

Roditelji kažu da će tako biti sve dok direktorica škole u Matarugama Vanja Marković ne bude smijenjena.

Direktorica kaže da očekuje da će se situacija prevazići jer je prihvatila predloge roditelja.

Iščekuje se izvještaj prosvjetne inspekcije nakon kojeg će Ministarstvo preduzeti dalje korake.

Učenici osnovne škole "Mataruge" danas su pohađali prve časove u ovoj školskoj godini, ali ne u svojoj matičnoj školi već u osnovnoj školi "Mile Peruničić" u pljevaljskom selu Vrulja.

Roditelji nisu dobili ispisnicu za đake od direktorice škole u Matarugama Vanje Marković ali je direktor škole u Vrulji, Bojan Bajčeta ipak dozvolio djeci da pohađaju nastavu.

"Postupio je korektno prema nama. Pustio nam je djecu da idu na nastavu, da ne bi propuštala nastavu, znači samo na nastavu, nije ih upisao u školu. Čeka odobrenje ministarstva", istakao je Sretomir Šljukić, roditelj.

U međuvremenu, direktorka škole u Matarugama Vanja Marković je popustila i prihvatila prvobitni zahtjev roditelja da se vrate nastavnici iz prethodne godine. Roditelji ipak poručuju da neće odustati od novog zahtjeva da ona podnese ostavku ili bude smijenjena

"Čuo sam danas da se obratila direktorica, koja nije došla, nastavnicima u Matarugama, da je željela ponovo da razgovara sa nama, i da je vratila na staro prvobitno stanje koje smo mi tražili da se vrati, ali ne, mi samo tražimo da ona napusti školu, da ostavku, i neka ministarstvo odredi vršioca dužnosti ili direktora. Istoga momenta ćemo vratiti djecu u školu", rekao je Šljukić.

"Jedini naš zahtjev je da Vanju Marković smijene", kazao je Dragoslav Vukašinović, roditelj.

S druge strane, Marković nam je kazala da očekuje da će se cjelokupna situacija prevazići, jer je i profesor Bojan Strunjaš, čije su vraćanje tražili roditelji, prihvatio njen prijedlog da se vrati na posao i preuzme slobodne časove, što je, kako tvrdi, bio glavni zahtjev roditelja.

Ona je negirala da zadržava fotelju jer je, kaže, na samom kraju mandata i još jednom pozvala prosvjetnu inspekciju da prekontroliše njen rad.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da ne formiraju stavove na osnovu usmenih optužbi bilo koje strane tako da će dalje korake, uključujući i eventualno razrješenje direktorice Marković, preduzeti nakon inspekcijskoj izvještaja i poštujući zakonsku proceduru.

"Djecu ne ispisuje Ministarstvo, već roditelji, te je pitanje oko procedure promjene škole potrebno uputiti roditeljima. Njihov izbor je bio da uđu u proceduru promjene škole, i to prije dostavljanja inspekcijskog izvještaja, i to je naravno njihovo pravo, pod uslovom da su prethodno ispoštovane sve procedure. Zakonom je jasno propisana kako i na koji način se biraju i razrješavaju direktori ustanova, tako da se niti jedna odluka bez jasno utvrđenih činjenica ne može donijeti. U očekivanju smo zvaničnog inspekcijskog izvještaja, i nakon istog ćemo preduzeti dalje korake.", navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Inspekcijski izvještaj iščekuju i učenici iz Mataruga. Oni će do rješavanja ovog problema nastavu pohađati u osnovnoj školi u Vrulji, koja im je od matične škole udaljena sedam kilometara.