Crna Gora dvije godine nema budžetskog inspektora

Funkcija budžetskog inspektora ustanovljena je 2014.
459 pregleda 2 komentar(a)
Novac, pare, euri, Foto: Printscreen (YouTube)
Novac, pare, euri, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 18.11.2018. 18:14h

Prva linija kontrole državnog budžeta, trebalo bi da bude budžetska inspekcija. Ona kontroliše sprovođenje Zakona o budžetu ali i onog o zaradama u javnom sektoru. Prosto rečeno, ovaj inspektorat bi trebalo da kontroliše kako se troši novac građana iz budžeta, da li ima neracionalnog trošenja, nedozvoljenih transakcija i nezakonitih plaćanja. Ipak, ova služba već dvije godine ne radi.

“Mi stalno gubimo iz vida da novac koji se troši tokom jedne godine nije novac vlade, skupštine, poltičkih partija, ministra, to je novac građana Crne Gore, koji su nekome dali povjerenje da njihov novac troši u javne svrhe. Na žalost, budžetska inspekcija ne funkcioniše, koliko ja znam nemamo ni glavnog budžetskog inspektora, koji bi trebao da bude prvi mehanizam kontrole”, kazao je Raško Konjević iz SDP-a.

“Mi smo se nadali da će budžetski inspektor nadomjestiti sve one nedostatke koje imaju druge institucije koje se bave kontrolom i nadzorom budžeta, a to prije svega što bi budžetski inspektor mogao da u realnom vremenu, u vrijeme kada se zaista odvija najveći dio onoga što su finansijske transakcije u javnom sektoru, kontroliše da li se one obavljaju u skladu sa zakonom”, kazao je Stevo Muk iz Instituta Alternativa.

Funkcija budžetskog inspektora ustanovljena je 2014. Dvije godine to mjesto je pokrivao Milovan Vujović, koji je zatim prešao da radi u ministarstvo zdravlja kao državni sekretar. Za vrijeme svog mandata, nije podnio nijednu prekršajnu prijavu.

“Implementacija zakona se ogleda kroz rad toga inpektora , budžetskog inpektorata, koliko je prekršajnih prijava, koliko je kontrola, da li su te kontrole dale odgovarajući rezultata, i nije uloga budužetskog inspektora samo represivna, ona je i prevetivna, u smislu edukacije potrošačkih jedinica . Na žalost to ne funkcioniše i u tome je problem”, dodao je Konjević.

Vlada je u prethodnom periodu u više navrata raspisivala oglas za popunjavanje mjesta budžetskog inspektora, ali nije bilo prijavljenih kandidata. Naši sagovornici navode više razloga, zbog kojih ova funkcija nije zanimljiva za prijavljivanje – od nedostatka političke volje, do niske plate za takav posao.

“Toj osobi koja će kontrolisati tokove novca , trebalo bi ponuditi pristojnu platu, platu koja će odgovarati važnosti i odgovornosti tog posla", kazao je Muk.

“To je izuzetno značajno mjesto u sistemu, i ako ne postoji interesovanje , to po meni pokazuje jedan nedostatak povjerenja, institucionalnog, što je vrlo zabrinjavajuće”, rekao je Konjević.

Iz ministarstva finansija, nedavno su izjavili da u cilju prevazilaženja ovog problema, prave novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, kako bi bliže definisali položaj i ulogu budžetskog inspektora. Izgleda da je za četiri godine to bilo nemoguće uraditi.

Bonus video: