Drobnič: EU sve značajnija za Crnu Goru

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program „Evropske nedjelje“, rekao da EU za države članice postaje sve značajnija zbog globalizacije i trendova koji važe u svijetu
80 pregleda 0 komentar(a)
Mitja Drobnič, koktel EU, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, koktel EU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2015. 12:17h

Evropska unija (EU) postaje sve značajnija za Crnu Goru, za period tranzicije i reformi, ali i budućnost na koju država treba da se pripremi, poručio je šef Delagacije EU Mitja Drobnič.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program „Evropske nedjelje“, rekao da EU za države članice postaje sve značajnija zbog globalizacije i trendova koji važe u svijetu.

„Prema tome taj isti princip se može primijentiti i na primjeru Crne Gore tako da i za nju možemo reći da je kandidatura i proces pristupnja značajan i za period tranzicije i reformi Crne Gore, ali prije svega iz perspektive budućnosti na koju treba da se pripremi“, poručio je Drobnič.

On je podsjetio da je 9. maj vezan za objavljivanje Šumanove deklaracije 1950. godine koja je predstavljala lansiranje ideje EU.

„Tada je njegova ideja bila vizionaraska, a on je u to vrijeme poručio da se EU neće stvoriti od danas do sjutra već konkretnim koracima ka pojedinim ciljevima“, naveo je Drobnič.

Kako je podsjetio, rezultat Šumanove ideje bila je Zajednica za ugalj i čelik, a iz nje je potekla evropska integracija.

„Deveti maj je važan dan za EU, za države članice, kao i za Crnu Goru koja će, jednog dana, ja bih rekao, uskoro, pošto vrijeme brzo prolazi, postati članica EU“, ocijenio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, 9. maj je i dan kada je formalno završen Drugi svejetski rat tako da se te dvije proslave uvijek preklapaju, a naročito je to ove godine došlo do izražaja jer se obilježava 70 godina od pada fašizma.

U okviru Evropske nedjelej, danas će biti održano predavanje i radionica „Crnogorska literatura u Evropi“, sjutra javna diskusija o evropskim vrijednostima i prednostima EU integracija.

U srijedu će biti predstavljane evropske prijestonice kulture, Plzen i Mons, a biće održana i radionica o evropskim plesovima.

„Tim aktivnostima želimo da pokažemo širok spektar prednosti članstva u EU koji mogu biti ekonomski, politički, socijalni, kulturni...“, poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, dio aktivnosti je zbog preklapanja sa obilježavnjem 70-e godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, odgođen za kraj juna.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Vladimir Radulović kazao je da se ove sedmice neće samo slaviti već i postavljati pitanja, otvarati dileme i tražiti odgovori.

„Do odgovora i rešenja, posebno onih evropskih i evropskog karaktera možemo doći samo zajedno“, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, EU je do sada najuspješniji primjer stvaranja uslova za dugoročnu stabilnost i prosperitet dijalogom i kompromisom, uzajamno povjerenje i solidarnost, poštovanjem različitosti uprkos istorijsikim podjelama.

On je naveo da pored brojnih izazova i dilema EU stoji čvrsto na svojim principima baštineći ono ka čemu Crna Gora na integracinom putu i teži.

„Napredujući ka članstvu u EU kao država prihvatamo okvir koji na najbolji način čuva tekovine Crne Gore i usmjerava dalji demokratski razvoj zahvaljujući kojim ćemo generacijama koje dolaze obezbijediti trajni mir, društvo ličnih i kolektivnih sloboda, stabilnost i bezbjednost, a sve je to i pretpostavka i snažan potencijal za dalji tazvoj“, kazao je Radulović.

Kako je rekao, to je razlog zašto je strateški cilj države i jedan od spoljno političkih ciljeva članstvo u EU.

„A članstvo će stići brzo, tačno na vrijeme, kad Crna Gora bude spremna za EU i ona bude spremana za nas“, poručio je Radulović.

Počasni ambasadori EU u Crnoj Gori su glumica Sanja Popović, muzičar, Dragoljub Đuričič i rukometni trener, Dragan Adžić.

Bonus video: