Uspješna EU priča: Može li Crna Gora kao Poljska?

Prije ulaska Poljske u EU najveći skeptizam i strah pokazali su poljoprivrednici i stanovnici ruralnih područja. No, u godinama koje su uslijedile, upravo su oni iskoristili sve njene prednosti
122 pregleda 7 komentar(a)
Poljoprivreda, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Poljoprivreda, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.05.2015. 17:43h

Jedna od 28 članica Evropske unije koja je postala priča o uspjehu ove velike zajednice naroda i država je Poljska. To je zapravo jedina članica EU koja je u aktuelnoj ekonomskoj krizi uspjela da izbjegne recesiju.

Poljska je 1. maja 2004. godine postala dio evropske porodice. Prije ulaska Poljske u EU najveći skeptizam i strah pokazali su poljoprivrednici i stanovnici ruralnih područja. No, u godinama koje su uslijedile, upravo su oni iskoristili sve njene prednosti. U prvom redu novac iz EU fondova.

O tome svjedoči primjer Renate i Henrika koji se već 17 godina bave poljoprivredom. Od toga deceniju imaju ekološku farmu.

"Mislim da ulazak u EU prije svega nam je dao to da imamo bolje tržište. Mi smo koristili sredstva iz EU fondova, iz programa za razvoj ruralnih područja. Kupili smo novi i veći traktor, napravili smo modernizaciju dvorišta cijeloga, i sada se spremamo da apliciramo za novce za navodnjavanje naše farme da bi mogli postići još bolje plodove, u slučaju da bude sušna godina", priča Renata Helbuševič.

"Dobili smo oko 30 hiljada eura subvencija od EU fondova. Ova nova mehanizacija nam je pomogla u tome da se lakše radi u poljoprivredi, proširilo se naše tržište i možemo da izvozimo naše proizvode na evropsko tržište. Izvozimo 100% naše proizvodnje, a proizvodimo oko 100 tona povrća sa sertifikatom", kazoa je Henrik Helbuševič.

Mogućnost izvoza na tržište zemalja članica EU u velikoj mjeri koristi i grupa proizvođača voća. I oni su znali da iskoriste novac iz evropskih fondova .

Iskoristili su 150 miliona zlota, to je oko 40 miliona eura. Izvoze uglavnom u skandinavske države, Veliku Britaniju, zapravo u sve evropske države.

Poljska je prva u Evropskoj uniji , po proizvodnji jabuka .

"Imali smo veliku dinamiku razvoja tog izvoza. U 2003. godini smo izvozili za 4 milijarde eura u države EU, a 2014. smo imali već iznos od skoro 22 milijarde eura", navodi Zofija Šalčik, zamjenica poljskog ministra poljoprivrede

U postizanju ovog uspjeha, ogromnu ulogu odigrala je i državna administracija , koja je aktivno radila da poljoprivrednicima pomogne savjetima i kod apliciranja za fondove, generalno u savladavanju složenih administrativnih procedura .To je takođe doprinijelo rastu prihoda.

"Iako smo još uvijek na pola onoga što se tiče zarada farmera u zapadnim zemljama, u periodu od 2004. zarade su se povećale 2 puta. Pripremili smo cijeli sistem savjetovanja, banke, institucije za implementaciju. Cijeli sistem je bio pripremljen kako treba. To nam je pomoglo", priča Andrej Kovalski iz Državnog instituta za istraživanja i ekonomiju poljoprivrede i prehrane.

Agencije za restruktrurizaciju i modernizaciju poljoprivrede Poljske bavi se plaćanjima, kako iz fondova EU , tako i iz drzavnog budžeta. Danas moze da se pohvali da je poljoprivrednicima isplatila 60 milijardi eura

JAROSLAV ŠERŠULSKI – AGENCIJA ZA RESTRUKTURIZACIJU I MODERNIZACIJU POLJOPRIVREDE

"Tih 60 milijardi eura to je nešto što je osiguralo našoj poljoprivredi nove mašine i uređaje, novu infrastrukturu. Svaka treća farma koja je podnijela zahtjev za finansiranje je dobila novu mašinu", objašnjava Jaroslav Šeršulski iz Agencije za restrukturizaciju i modernizaciju poljoprivrede.

Od milion i 400 hiljda farmi svaki trideseti farmer u Poljskoj je mladi farmer.

Bonus video: