Puletići poručili: Od poljoprivrede, stočarstva i turizam lijepo se može živjeti i van grada

Puletići napominju da nikada nijesu molili za pomoć niti su koristili kredite. Sve su postigli svojim radom i trudom
179 pregleda 3 komentar(a)
Miljana Puletić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Miljana Puletić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.09.2018. 10:24h

U vrijeme kad mnogi odlaze sa sela, jedno domaćinstvo iz gornjeg Lipova, podno Sinjajevine, dokazuje da se može uz poljoprivredu, stočarstvo i turizam sasvim lijepo živjeti i van grada.

Milijanka Puletić osim što njeguje tradiciju pravljenja lisnatog sira, neumorno uz pomoć supruga Milinka, dočekuje turiste iz najudaljenijih krajeva svijeta.

"Kad dođu turisti kad budete pored njih sat, dva, i kako se čovjek promijeni i koliko gleda drugačije na život, na okolinu i na tu poljoprivredu. I ja sam sama gledala drugačije, često sam sebi govorila "o bože, šta sam sebi uradila, pa zar moram cijeli život ovako" a vidim sad kroz njihovo ponašanje da je to možda i divno zanimanje i savjesno za svoju porodicu je dobro", rekla je Puletić.

Dosjetila se da osmisli jedinstvenu ponudu koja uz smještaj i domaću hranu nudi i učešće u seoskim poslovima.

Kaže da se turiste oduševe kad probaju lisnati kolašinski sir.

"I to ne samo sa njim, oduševe se sa svom hranom koja se sprema, jer oni kad dođu u Crnu Goru kolašinskog malo imaju u ponudi, ili su to hoteli, privatni smještaj, nijesu u prilici i kad dođu na ručak oni se oduševe hranom koja se sprema. Ne zna čovjek čime se više oduševe, od prirode, pa sve do trpeze".

A za pripremu omiljenog sira, kaže, koristi recept koji je naslijedila od majke.

"Pomuze se varenika uveče i stavi se u šerpe da odstoji. Ujutru se skine onaj kajmak što se uhvati, i salije se u posudu, sastavi sa onom ujutro varenikom koja se pomuze zajedno, stopli se na 45-40 stepeni, stavi se na toplo pored šporeta, kad se uhvati onda se to polako okreće, prevrće, dok se sjedini ta masa, izvadi se u jednu posudu, stavi se drveni krug i kamen, to se razliva, polako elastičan je i prevrće se sa jedne strane na drugu kao palačinka, to bude proces malo duži ali to je ta receptura koja traje".

Veliku pomoć pruža joj cijela porodica, posebno muž, koji neumorno radi oko bašte i stoke.

"Sadim jedno ralo krompira, jedno ralo kukuruza, cvekle, šargarepe, što treba domaćinstvu. Žena mi se bavi malo turizmom, i to hoće turisti da vde šta se sadi, imaš i kravu, i koze, i je li to prava hrana, jeste nezatrovana, to je sve s našeg vrta", priča Milinko Puletić.

Puletići napominju da nikada nijesu molili za pomoć niti su koristili kredite. Sve su postigli svojim radom i trudom. A kad nastupe hladniji dani domaćica svoje vrijeme upotpuni pletući.

Iako svjesni vrijednosti onoga što imaju, zabrinuti su za budućnost, jer kako kažu od države nijesu dobili penziju ili neku vrstu naknade, pa nijesu sigurni šta će se desiti sa domćicama sličnim Milijanki.

No bez obzira na to, obećavaju da će nastaviti da velikodušno dočekuju strance iz svih krajeva svijeta.

Bonus video: