Nuhodžić: Nakon napada u Zvorniku treba biti oprezan

Nuhodžić je rekao da bezbjednosne službe u Crnoj Gori za sada nemaju dojave o sličnim napadima na našoj teritoriji
78 pregleda 74 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Skupstina.me
Mevludin Nuhodžić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 28.04.2015. 19:19h

Teroristički napad koji se desio u Bosni i Hercegovini govori da je neophodno da nadležne institucije u toj zemlji odlučno djeluju kada je u pitanju opasnost od terorizma, jer taj virus može da se proširi na druge zemlje, kazao je za TV Vijesti predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.

U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić je ubio policajca Dragana Đurića i ranio još dvojicu, a u razmjeni vatre i sam je ubijen.

On je naveo da bezbjednosne službe u Crnoj Gori za sada nemaju dojave o sličnim napadima na našoj teritoriji, ali da to ne znači da ne treba biti oprezan.

"To podrazumijeva ozbiljno, odlučno i efikasno reagovanje i rad nadležnih institucija, posebno sada kada imaju pravni osnov da se bave na represivan način, u skladu sa zakonom, sa ovom pojavom koja postoji i u Crnoj Gori", rekao je Nuhodžić.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić smatra da je čitav svijet pod prijetnjom vjerskog radikalizma i terorizma. Rekao je da je Balkan posebno ugroženo mjesto.

"Mi smo išli u susret tim problemima, usvojili smo Zakon o stranim ratnicima, kao jedna od prvih zemalja u svijetu koja je to cjelovito uredila, da bismo preduprijedili mnogo tih akata. Ali, vjera je sve više zloupotrijebljena, a mi kao multietnička država posebno moramo obratiti pažnju da zemlja koja baštini harmoniju religija i nacija, mora to očuvavati kroz dobre političke aktivnosti, kroz jasne zakone i kroz rad bezbjednosnog sektora", rekao je Krivokapić.

Članovi Odbora za bezbjednost susjednih zemalja smatraju da terorizam nije samo prijetnja i izazov za Bosnu, već i za Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i cijeli region.

"Ono što se desilo u Zvorniku je nemili događaj po mir i bezbjednost u regionu. Makedonija kao dio tog regiona je veoma zabrinuta. Mislim da nadležne institucije moraju adekvatno da odgovore na ovakve napade koje narušavaju mir u cijelom regionu", rekao je član Obora za bezbjednost i odbranu Makedonije Vladimir Petrovski.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Kosova Redžep Selimi rekao je da ono što se desilo Bosni, može da se desi bilo gdje, te da se zato mora insistirati na većoj saradnji zemalja regiona.

"Onoliko koliko to predstavlja izazov, toliko treba da nam predstavlja i motivaciju da smo zajedno i da što više sarađujemo u rješavanju ovakvih problema", naglasio je Selimi.

Članovi Odbora za bezbjednost BiH i Srbije, koji su takođe bili učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma, nijesu željeli da komentarišu događaj u Zvorniku. Objasnili su da nadležne institucije njihovih zemalja tek treba da zauzmu stavove o čitavom slučaju, zbog čega oni ne žele da bilo šta kažu unaprijed.

Lukšić osudio napad na policijsku stanicu u Zvorniku

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i izražava žaljenje povodom stradanja jednog i ranjavanja dvojice policajaca.

"Ovakav brutalni napad, čiji su motivi u prostoru političkog i vjerskog radikalizma, predstavlja ne samo direktan udar i opasnost za građane jedne države, već i prijetnju međunacionlnim odnosima u regionu i stabilnosti Zapadnog Balkana, kao i sveukupnu globalnu aktivnost usmjerenu protiv svih oblika nasilja i terorizma. Ovi nemili događaji opominju na nužnost kontinuirane, odlučne i zajedničke borbe protiv svakog oblika nasilja, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou", navodi se u saopštenju iz kabineta Lukšića.

Bonus video: