Solana može biti problem na putu ka EU

Predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Crne Gore Aneliz Dods nedavno je pozvala premijera Mila Đukanovića da hitno interveniše kako bi se problem ulcinjske Solane riješio u narednih nekoliko nedjelja
86 pregleda 8 komentar(a)
Pelikan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pelikan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2015. 17:53h

Pitanje zaštite solane može problem u pristupu Crne Gore EU jer naše zakonodavstvo formalno ne poznaje urgentne inicijative koje stižu od evropskih parlamentaraca i ambasadora, niti stečajni postupak predviđa zabranu upravljanja bilo kojim dijelom stečajne imovine.

Stečajni upravnik ulcinjske solane Ognjen Jovović kazao je da je rezervisan i da ne zna da li će inicijativa evropskih parlamentaraca o očuvanju prozvodnje, zaštiti biodiverziteta i ptica u akvatoriju preduzeća koje obuhvata 15 miliona kvadrata, fabrici donijeti benifite ili nove probleme.

Predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Crne Gore Aneliz Dods nedavno je pozvala premijera Mila Đukanovića da hitno interveniše kako bi se problem ulcinjske Solane riješio u narednih nekoliko nedjelja. Vlada je pod pritiskom parlamentaraca i posebno ambasadora Njemake, Francuske i Poljske čije zemlje su ulagale u solanu, opredijelila 165 hiljada eura za opravku pumpi iza Rta Đerane kako bi se morska voda upumpavala u bazene solane, a kišnica preko kanala Port Milena vraćala nazad u more, što je ekosistem koji je decenijama biodiverzitet u tom dijelu grada držao u granicama normale.

Dods je kazala da cijeni odluku Vlade da nađe poslovnog partnera koji bi očuvao proizvodnju i ocijenila da ukoliko pumpne stanice u narednih nekoliko nedjelja ne budu počele da dovode morsku vodu na bazene solane, „mnoge ptice neće moći da se razmnožavaju, a mnoge od njih će i uginuti“.

Jovović je ponovio da nije problem zaštita biodeverziteta na solani za šta se, kako je naveo, i sam zalaže.

- Međutim, u dilemi sam da li je inicijativa u korelaciji sa stečajnim postupkom. Moramo znati da je svaki kvadrat zemlje koji pripada solani, po zakonu dio stečajne mase. Ne mogu da dokučim kako sve to dalje može uticati na upravljanje imovinom jer sada nije nemoguće da dio solane bude stavljen pod zaštitu- kazao je “Vijestima” Jovovć, koji će ovih dana uprkos svemu raspistai dvanaestu licitaciju za prodaju cjelokupne imovine solane. Posljednja, jedanaesta, na kojoj je imovina solane nuđena za 179 miliona eura je propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

U prilogu pisma Đukanoviću, Dods je dostavila i zaključke Međunarodne konferencije povodom očuvanja Ulcinjske solane, održane u Podgorici i Ulcinju 8. i 9. aprila.

Tada je usvojeno i da se solana mora proglasiti zaštićenim područjem - spomenikom prirode najdalje do kraja jeseni.

Paralelno sa inicijativom evropskih parlamentaraca i ambasadora u Privrednom sudu teče postupak po tužbi solane protiv države kojom vlasnici za pripadajuće zemljište traže da mu se vrati status gradsko- građevinskog.

Dods je u Ulcinju rekla da država mora riješiti pitanje solane jer bez toga neće moći otvoriti poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura. Od kada je nedavno izašao iz Eurofonda, najstarije ulcinjsko preduzeće kontrolišu ljudi bliski njemu. U kompaniju je 2005, uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura. Šest godina kasnije, uveden je klasični stečaj koji je rezultirao otpuštanjem svih radnika. Solana je danas potpuno zapuštena, u fabrici nema ni struje a Vlada je zbog stečaja oduzela koncesije za vodu.

Od 1934. godine samo tri puta se nije brala so

Stečajna uprava lani je u dva navrata raspisivala oglas o davanju solane u zakup uz imperativnu odredbu o pokretanju proizvodnje, ali su oba propala. Na prvom su htjeli da se jave radnici koji su su na kraju odustali dok su pregovori sa direktororom kompanije L&L company Ljubom Gazivodom, nekadašnjim direktorom solane, bespovratno zapali u ćorsokak.

Od kraja prošle godine svi radnici su na birou rada, a u solani su trenutno samo pripadnici obezbjeđenja.

Solana lani nije imala berbu, što je treći put u istoriji preduzeća osnovanog 1934. godine. U međuvremenu, na solani je bilo - svađe radnika sa jedne i uprave i obezbjeđenja sa druge strane, potezanja pištolja, paljenja službenih vozila, štrajkova glađu, demontiranja pumpnih postrojenja koje je i raniji stečajni upravni upravnik, pok. Milorad Iković otvoreno nazivao diverzijama.

Uprava radnicima trenutno duguje 12 plata i doprinose, a ranija dugovanja su dio stečajne mase.

Bonus video: