Emilija Minić je uspješna u Italiji, ali želi da opera zaživi i u Crnoj Gori

Ljubav prema muzici, odvela ju je sve do Milana gdje je na na prestiznom konzervatorijumu Đuzepe Verdi uspješno završila specijalističke studije na operskom pjevanju
243 pregleda 3 komentar(a)
Emilija Minić, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Emilija Minić, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.11.2018. 18:42h

Muzički put dvadesetsedmogodišnje Emilije Minić počeo je kada je kao djevojčica zapjevala u crkvenom horu i klapi Harmonija u rodnoj Budvi.

Ljubav prema muzici, odvela ju je sve do Milana gdje je na na prestiznom konzervatorijumu Đuzepe Verdi uspješno završila specijalističke studije na operskom pjevanju.

Naporan rad je, kaže, tek pred njom.

"Operski pjevači rade na svom glasu svakodnevno. Uvijek imamo nekoga ko nas prati, uvijek imamo nekog ko je, što mi kažemo, drugo uho. Da čuje nesto što možda mi ne čujemo. Radim trenutno sa osobom koja mi je dala stipendiju za najperspektivnijeg mladog soprana, čuvenom mecosopranistkinjom Lućanom Dintino koja radi na akademiji teatra La Skala", kaže Emilija.

Emilija za standarde operskih pjevača ima jako malo godina,pa se trudi da što više nastupa i tako stiče prijeko potrebno iskustvo u ovom zahtjevnom muzičkom žanru. Nastupala je širom Italije, u Srbiji i Crnoj Gori, a posebno mjesto u dosadašnjoj karijeri za nju ima koncert u Milanu, nastao kao svojevrsna oda Italijana crnogorskoj princezi iitalijanskoj kraljici Jeleni od Savoje.

"Tako da sam premijerno izvela ariju Balkanske carice, mislim da je bilo premijerno izvođenje u Italiji".

Pjevati pred stranom publikom je izazov i san svih operskih pjevaca, ali Emilija priželjkuje da se što češće pojavljuje pred crnogorskom publikom

"Da se Crna Gora probudi. Da se probudi kao država kojoj je zaista potrebna opera i koja zaista ima toliko mladih umjetnika, imam predivne kolege koje su takođe vani, i koji isto tako koliko i ja žele da se vrate ovdje i da stvaraju, i da pokazemo da zajedničkim snagama možemo nešto napraviti za neku budućnost i za ljude koji tek dolaze i koji tek treba da upoznaju operu. Ne moraju biti projekti megalomanski, to ne moraju biti skupocjene produkcije, to zaista moze sa nekim srednjim budžetom da napravi veliki pomak za Crnu Goru", poručuje Emilija.

Emilija trenutno priprema zahtjevnu ulogu Kraljice noći u operi Čarobna frula . U planu su nastupi u Italiji i Njemačkoj, ali sve vrijeme masta o koncertima u domovini.

"Ja bih voljela da to bude i Budva, da bude i Podgorica, da bude i sjever Crne Gore, zašto da ne?"

Dio svojih želja ostvariće brzže nego je mislila. Ovih dana Emilija je dogovorila Novogodišnji koncert u Budvi 1. januara.

Bonus video: