Ruh: Vlada da se postara da svi mediji rade u istim uslovima

"Očigledno je da je medijska scena pod uticajem politike tokom proteklih godina. Ono što smo mi od Vlade čuli jeste da oni žele da stvore okruženje u kome će šanse biti jednake za sve . Da li je to tako, po svemu što vidimo, to sada nije slučaj", rekao je Ruh
1 komentar(a)
ambasadori Vijesti, Foto: Zoran Đurić
ambasadori Vijesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2015. 18:58h

Nerezidentni ambasadori Danske, Švajcarske i Australiije u Crnoj Gori, posjetili su redakciju dnevnika i Televizije Vijesti, kao i redakciju Monitora. Nakon razgovora sa predstavnicima medija, švajcarski ambasador Žan Daniel Ruh, poručio je da bi Vlada morala da im pomogne da se ne osjećaju diskriminisano i ugroženo, te da je to svojevrstan dug države zbog doprinosa tih glasila tokom 90-tih godina.

Izdvajaju nekoliko stvari koje ih brinu, a sve se može staviti pod krovnu riječ- mediji. Prvo je pitanje neriješenih slučajeva napada na novinare. Drugo, da li postoji fer utakmica i jednake šanse za sve na medijskom tržištu.

Ruh kaže i da Vlada nije stvorila okruženje u kome će svi mediji imati jednake šanse.

"Očigledno je da je medijska scena pod uticajem politike tokom proteklih godina. Ono što smo mi od Vlade čuli jeste da oni žele da stvore okruženje u kome će šanse biti jednake za sve . Da li je to tako, po svemu što vidimo, to sada nije slučaj", rekao je Ruh.

Rad Vijesti i Monitora, smatra ambasador Švajcarske zavrjeđuje posebnu pažnju.

"Meni su dvije stvari na srcu. Tu sam od 1998. i pratio sam političku scenu, razvoj ljudskih prava i demokratije. Znam koliko su mediji kao što su Monitor i Vijesti doprinijeli tokom devedesetih da se uspostave evropske vrijednosti. To je vrijedno i moramo podsjetiti na to. Činjenica je da se te dvije firme osjećaju ugroženo i diskriminisano, smatram da im upravo zbog legata njihove borbe tokom devedesetih država duguje. To je važno", kazao je Ruh.

On smatra da je Crna Gora napravila iskorak na putu ka EU, i više od svih država u regionu. Iako Švajcarska nije u evropskoj porodici, uvjeren je da je Crnoj Gori mjesto u njoj, ali uz poštovanje nekih principa.

"Sistem EU jeste da vam je potrebna Vlada, treba vam opozicija, treba vam prostor u kome će svi moći da slobodno izražavaju mišljenje bez prijetnji, da se opozicija ne doživljava kao prijetnja već kao šansa da Crna Gora napreduje ka Evropskoj uniji".

Na tom putu , podvlači ambasador Švajcarske, moramo imati fer utakmicu, sa jasno utvrđenim pravilima koja se poštuju, prostor da različita mišljenja mogu biti iznesena, baš kao drugdje u Evropi.

Bonus video: