Milić: Ovo je šamar Crnoj Gori

"Radi se o dvostrukom skandalu. Jedan – da tako lako cure informacije, manje važan, i ovaj drugi – sam sadržaj koji smo mogli da pročitamo, što dokazuje iznova je i diplomatija dio partijsko-privatne grupne države. Dakle tamo se ne bore za interese nacionalne, nego za određene interese partije", ocijenio je Lekić
56 pregleda 93 komentar(a)
Miodrag Lekić, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.04.2015. 18:39h

Dok u javnost cure povjerljive depeše crnogorskih ambasadora iz Vašingtona i Berlina, iz Ministarstva vanjskih poslova i Vlade se ne oglašavaju. Čeka se kažu sef diplomatije Igor Lukšić, koji bi sjutra trebalo da se vrati sa službenog puta.

Sporni sadržaji depeša, koje je objavio list Dan, sa druge strane već nanose posljedice državi, smatraju u opoziciji.

Na sjednici Vlade nije bilo riječi o tome, a ministar Lukšić je, s obzirom da danas nije bio u zemlji, najavio da će održati da li pres konferenciju, ili će se svakako obratiti predstavnicima medija i odgovorno objasniti kompletnu situaciju koja je nastala.

Dok se čekaju objašnjenja šefa diplomatije, iz opozicije već ukazuju na posljedice afere "Depeša".

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić ocijenio je da je to "šamar Crnoj Gori".

"Šamar je Crnoj Gori i ono sto piše u tim depešama i šamar je da se ne reaguje. Dakle, ako kompletno reagovanje zavisi od toga da li je ministar u ne tako malom Ministartvu tu, pa ne može da reaguje ili ne, onda već se u Vladi Crne Gore personalizovala krivica".

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da se radi o dvostrukom skandalu.

"Jedan – da tako lako cure informacije, manje važan, i ovaj drugi – sam sadržaj koji smo mogli da pročitamo, što dokazuje iznova je i diplomatija dio partijsko-privatne grupne države. Dakle tamo se ne bore za interese nacionalne, nego za određene interse partije", rekao je Lekić.

U depeši koja je stigla iz Vašingtona, a koju je objavio list Dan, piše da je američki senator Džon Mekejn poručio Lukšiću da će Crna Gora možda morati da sačeka novog predsjednika SAD-a kako bi dobila poziv za članstvo u NATO.

Takođe, navodi se da se Lukšić, prilikom jednog sastanka u Vašingtonu obavezao da će se poštovati uslovi iz hrvatskog tendera na području Prevlake, oko istraživanja nafte i gasa, iako je Crna Gora ranije slala žalbe UN-u, zbog odluke Zagreba da raspiše taj tender.

U depeši koja je stigla iz Berlina navodi se da je Lukšić tokom posjete Njemačkoj predstavnicima njemačke Vlade rekao kako Rusija utiče na Crnu Goru preko Srpske pravoslavne crkve, opozicije i dijela nevladnig sektora. Ovakvi sadržaji, kaže Lekić, pokazuju nastojenje predstavnika crnogorske diplomatije da se dopadnu centrima moći.

"Zbog tog dopadanja i tog pokušaja da se približe se izmišlja nekakav ovdje prodor ruski, pa su oni neki bedem navodno uticaja i to je jeftin pokušaj da se dopadnu i da se zažmuri iz centara moci nad realnušću ovdje koju karakteriše kriminal i korupcija", kazao je Lekić.

Osim diplomatske, depeše pokazuju i slabosti obavještajno-bezbjednosnog sistema, kaže Milić.

"I da je on više privatni atar pojedinaca koji primaju pare ove države, platu, a rade za svoj interes i interes dijela političkih grupacija koje su na vlasti i ovo je samo posljedica obračuna unutar političkih partija na vlasti DPS i SDP", rekao je Milić.

Dok je Mevludin Nuhodžić iz DPS-a, predsjednik Odbora za bezbjednost, najavio da će članove ovog tijela upoznati sa inicijativom o saslušanju premijera Mila Đukanovića i šefa diplomatije zbog sadržaja povjerljivih dokumenata i njihovog curenja iz opozicije će reagovatti već sjutra, na premijerskom satu

"Ja ću iskoristiti priliku da tražim od predsjednika Vlade da smatram da je potrebno da odgovori na pitanje da li je ono što se nalazi u tim depešama zvanični stav Vlade Crne Gore", rekao je Milić.

Lekić smatra da je Ministarstvo zastupalo interese Vlade i premijera Đukanovića.

"I on je taj koji treba da položi račune, i ne samo zbog toga, i sigurno da bi ostavka bila najmanje što treba da urade, da bi trebalo da se povede i ozbiljna istraga o tom djelovanju", rekao je Lekić.

Prema pisanju Dana šef diplomatije naredio je internu istragu o curenju informacija iz tog resora. Potvrdu ove vijesti, kao i odgovore na druga pitanja, iz ministarstva vanjskih poslova danas nismo dobili.

Bonus video: